25 / 04 / 2024

10 bin bina 30 milyar liraya tamamen yenilenebilir! 

10 bin bina 30 milyar liraya tamamen yenilenebilir! 

İstanbul depremine hazırlık için, kentsel dönüşüm hemen başlatılırsa yaşanacak yıkım en aza indirgenebilir. İstanbul depreminde yaklaşık 10 bin bina çok ağır hasar görecek, kentsel dönüşüm başlarsa binalar 30 milyar TL'ye yenilenebilir...



Türkiye beşik gibi sallanırken, büyük İstanbul depremi hakkında da uzmanlar tarafından açıklamalar yapılıyor. Büyük İstanbul depreminin şiddeti, zamanı, en çok nereleri etkileyeceği gibi soruların yanı sıra, ne kadar bina hasar alacak, kaçı ağır kaçı hafif hasarlanacak gibi sorularda merak konusu haline geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2009'da güncellediği deprem raporuna göre olası bir depremde 2 bin 500 ile 10 bin bina çok ağır hasar alacak.

Aydınlık gazetesinden Sıla Kemahlı'nın haberine göre, İstanbul depreminde çok ağır hasar alacak yaklaşık 10 bin bina olduğu öngörülüyor. Bu binaların tamamen yenilenmesinin maliyeti ortalama olarak 30 milyar TL civarında, daire başına 150 bin TL yenileme maliyeti düşer. Uzmanlar, devletin acil faizsiz kredi gibi seçenekler sunmasını ve bu binaların yapımının zorunlu hale getirilmesini talep ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2009'da güncellediği deprem raporuna göre olası bir depremde 2 bin 500 ile 10 bin bina çok ağır hasarlı hale gelecek. Depremde yaşanan ölümlerse, en çok, çok ağır hasar alarak çöken binalarda yaşanıyor. 10 bin bina deprem olmadan yenilenirse, toplam maliyeti 30 milyar lira olarak tahmin ediliyor. Bir binada 20 daire olduğunu düşünüldüğünde, bir vatandaş için 100 metrekarelik bir daireyi yenilemenin maliyeti ortalama 150 bin lira olarak belirtiliyor. Uzmanlar, riskli binaların en kısa sürede tespit edilmesi için insan gücünün olduğunu, devletin yenilecek binalar için uzun vadeli ve faizsiz kredi vermesinin gerekli olduğunu belirtiyor.

İnşaat Mühendisi Metin Akalın, devlet eliyle çalışmalara hemen başlanması durumunda yıkımın en aza indirilebileceğini aktardı. Akalın 10 bin binanın yeniden yapılmasının maliyeti ve aşamaları soruldu. Akalın’ın ortalama maliyet hesabını şu şekilde yaptı: 

“10 bin ağır hasarlı bina olacağını düşünürsek, bir binayı yaklaşık 2 bin metrekare kabul edelim. 10 bin bina yapılacağı için 2 bin metrekareden toplam 20 milyon metrekare eder. Bugün çok da kar amacı gütmeden standartlarda yapılırsa bu inşaatın metre kareye maliyeti bin 500 liraya biter. Metre karesi bin 500 liradan, 20 milyon metrekare de 30 milyar lira yapar.”

‘İNSAN GÜCÜMÜZ VAR’

Bu çalışmanın ilk ayağının İstanbul’daki ilçe belediyeleri, hatta muhtarlar eliyle olacağını belirten Metin Akalın, apartman yöneticilerinin de sorumlu tutabileceğini söyledi. Akalın, “Apartman yöneticilerine binasının risk analizini, sağlamlık raporunu almak zorunlu tutulacak. Riskli bina sayısı ve yerleri tespit edilecek. Bu işlem çok uzun sürmez... Yeterli mühendisimiz, insan gücümüz var” şeklinde konuştu.

‘OTURMA İZNİ VERİLMEMELİ’

Akalın, binanın yüksek riskli olması halinde 1 sene içinde bina yenileme projesinin yapılmaması durumunda boşaltılmak zorunda bırakılması gerektiğini belirterek, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Devlet devreye girecek. Metrekare başına bin 500 liradan size kredi veriyorum, faizsiz ve vadeli diyecek. Apartman boşaltılacak. Eğer bina yenilenmezse devlet bu binayı boşaltacak. Elektrik, su, doğalgazı kesecek. Oturmaya izin vermeyecek." 

Metin Akalın, devletin kentsel dönüşüm yasası kapsamında kira yardımında da bulunduğuna dikkat çekti.

ÜÇ SEÇENEK

Vatandaşa üç seçenek çıkar diyen Metin Akalın seçenekleri şu şekilde belirtti:

“Birincisi ben bu krediyi alıyorum, hiç imar artışı olmadan aynı sayıda daire ile yapıyorum. İkincisi; daireleri küçültelim, ilave daire çıkarıp bitince satalım, krediyi topluca ödeyelim. Üçüncüsü; bunlarla uğraşmayalım bir mütaahit bulalım para ya da kat karşılığı anlaşalım inşaatı yapsın.”

DEPREM OLURSA MALİYETİ 100 MİLYAR LİRA

İBB raporuna göre olası bir İstanbul depreminde; 13 bin ila 34 bin bina ağır hasar, 80 bin ila 150 bin bina orta hasar alacak. 

10 bin ile 30 bin arası can kaybının yaşanacağı, 10 bin ile 30 bin arası insanın ağır yaralı olacağı, 20 bin ile 60 bin insanın hastanede tedavi edileceği belirtiliyor. 

Maliyet ise 80-100 milyar TL olarak öngörülüyor. Metin Akalın, insan hayatının parayla ölçülemeyeceğini, olası bir depremde İBB raporuna göre belirlenen 100 milyar TL'lik maliyetin daha da büyük olabileceğini vurguladı. 

İstanbul depreminin maliyeti 50 milyar doları geçer!

Profesör Selim İnan'dan korkutan deprem açıklaması!

 


Geri Dön