25 / 04 / 2024

10 soruda kentsel dönüşüm faiz desteği!

10 soruda kentsel dönüşüm faiz desteği!

Kentsel dönüşümde Bakanlık tarafından bazı finansal destekler sunuluyor. Faiz desteği de bu destekler arasında yer alıyor. Peki, kentsel dönüşüm faiz desteği nedir? Bu destek ile ilgili yapılan son çalışmalar nelerdir?



Kentsel dönüşüm kapsamında riskli olarak tespit edilmiş olan binasını yıktırıp, yeniden  inşa etmek isteyen ve aralarında anlaşma sağlayan maliklere devlet birtakım finansal destekler sunuyor.

 

Sunulan kentsel dönüşüm finansal desteklerinin başında kira gelir vergisi ve kentsel dönüşüm faiz desteği bulunuyor. Kira yardımı, belli bir süreliğine başvurusu onaylanan kimselere, belli bedellerde veriliyor. 

 

Peki, kentsel dönüşüm faiz desteği nedir? Bu destekten kimler nasıl yararlanabilir? İşte sorularınızın yanıtı;

 

1- Kentsel dönüşüm faiz desteği nedir?


Kentsel dönüşüm faiz desteği, kanun kapsamında kredi kullanacak gerçek veya tüzel kişilerin bankalardan kullanacağı kredilere; Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenen oranlarda Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından karşılanmak üzere verilen faiz desteği oluyor.

 

2- Kentsel dönüşüm faiz desteği nasıl verilir?


Kentsel dönüşüm faiz desteği için anlaşmalı bankalara başvuru yapılabiliyor. Banka, kredi başvurularını protokol hükümleri ve bankanın kredilendirme usul, esas ve mevzuatı çerçevesinde değerlendiriyor.

 

Banka kredi vermeyi uygun gördüğü hak sahiplerinin listesini Bakanlığa bildiriyor. Bakanlıkça başvuru 6306 sayılı Kanun kapsamında değerlendiriliyor. Faiz desteğinden yararlandırılacaklar Bankaya bildiriliyor. Faiz desteği sağlanacak krediler için bankalar tarafından talep edilecek ücret, sigorta ve benzeri giderler hak sahipleri tarafından ödeniyor.

 

3- Kentsel dönüşüm faiz desteğini hangi bankalar verir?


Bakanlık kendisine başvuran bankalarla protokol imzalıyor. Dolayısı ile kentsel dönüşüm faiz desteğini, Bakanlıkla anlaşma yapmış olan bankalar veriyor. 

 

4- Kentsel dönüşüm faiz desteği geri ödemesi nasıl yapılır?


Bankalar tarafından sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği ödemeleri, bankanın kullandırılan kredilere ilişkin taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık faiz desteği tutarlarını Bakanlığa bildirmesini takiben Bakanlıkça hesaptan gerçekleştiriliyor.

 

Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durduruluyor.

 

Hak sahiplerinin bankalar ile yapılacak olan protokoller kapsamında kullanacakları kredinin anapara riski ile faiz desteği dışında kalan faiz ödemelerinden doğan risk tamamen bankaya ait oluyor.

 

5- Kentsel dönüşüm faiz destekleri ne kadar?


Kentsel dönüşüm faiz destekleri, güçlendirme kredisi, konut yapım kredisi ve işyeri yapım kredisi olarak 3'e ayrılıyor. 

 

6-  Kentsel dönüşüm güçlendirme kredisi faiz desteği oranı ne kadar?


Kentsel dönüşüm güçlendirme kredisi faiz desteği yüzde 4 olup, azami ödemesiz dönemi 2 yıl, azami vadesi ise 10 yıl olarak belirlendi.

 

7-  Kentsel dönüşüm konut yapım kredisi faiz desteği oranı ne kadar?


Kentsel dönüşüm konut yapım kredisi faiz desteği yüzde 4 olup, azami ödemesiz dönemi 2 yıl, azami vadesi ise 10 yıl olarak belirlendi.

 

8- Kentsel dönüşüm işyeri yapım kredisi faiz desteği oranı ne kadar?


Kentsel dönüşüm işyeri yapım kredisi faiz desteği yüzde 3 olup, azami ödemesiz dönemi 2 yıl, azami vadesi ise 7 yıl olarak belirlendi.

 

9- Kentsel dönüşüm yapım kredisine örnek verebilir misiniz?


Konut veya işyeri başına 125 bin TL'ye kadar kredi kullanılabiliyor olup çıkan faizin 4 puanı devlet tarafından karşılanıyor. Örneğin; 125 bin TL'lik kredide vatandaşın cebine yaklaşık 30-35 bin TL kalıyor.

 

10 - Kentsel dönüşüm faiz desteği ile ilgili son çalışmalar nelerdir?


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, geçtiğimiz günlerde "Bilgi Toplumunun Yaşam Alanı: Akıllı Şehirler" ana temasıyla düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasında, "Belediyeler kentsel dönüşüm yapacakları yerlerde dönüşümü tamamıyla yerli ve milli ürünlerden yapacağını bizlere taahhüt ederse sıfır faizle para ödeyeceğiz." dedi.

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön