19 / 04 / 2024

10 yıllık kiracı tahliyeleri yarın başlıyor!

10 yıllık kiracı tahliyeleri yarın başlıyor!

Borçlar Kanunu Madde 347'ye göre ev sahipleri artık 10 yılı dolduran kiracılarını herhangi bir gerekçe koşulu olmadan evden çıkarabilecek. 10 yıllık kiracı tahliyeleri yarın başlıyor...



10 yıllık kiracı tahliyeleri yarın başlıyor!

Kiracıların tahliye şartları, Yeni Borçlar Kanunu'nda yer alıyor. Kanun gereğince, belli başlı koşullar olmadıkça kiracı nasıl istediği halde evden çıkamıyorsa, ev sahibi de haklı neden olmadıkça kiracısını evden çıkaramıyor.


1 Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Kanun'da tahliyeler ile ilgili bir uygulama 2 yıllık süre ertelenmişti. Madde 347'de yer alan 10 yıllık kiracı tahliyesi esaslarına göre, ev sahipleri artık 10 yılı dolduran kiracılarını herhangi bir gerekçe koşulu olmadan evden çıkarabilecek.


1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek uygulamada, yalnızca ev sahibi için "en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşulu" bulunuyor. Ayrıca bu bildirimin geçerli olabilmesi için yazılı bir şekilde yapılması gerekiyor. Aksi taksirde, sözleme 1 seneliğine daha yenilenmiş kabul ediliyor.


BORÇLAR KANUNU 

MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Kiracı hakları 2014!


Geri Dön