19 / 03 / 2024

12 maddede site yönetimlerinin tüzel kişiliği!

12 maddede site yönetimlerinin tüzel kişiliği!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetimlerinin tüzel kişiliği" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



1.    Site yönetimleri tek hücreli organizmalar gibi tüzel kişiliksiz organizasyonlardır.

2.    Bir solucanı tıbba taşımak ile site yönetimini hukuka taşımak aynı şeydir.

3.    Profesyonelce ( para karşılığı yaptırmak profesyonellik değildir) hazırlanmış yönetim planı site yönetiminin hukuk brütünü alır ve mevzuat netliğine sokar (24 ayar altın gibi).

4.    Bir çocuk, tek hücreye yakın organizmalı solucanını veterinere götürdüğünde ne muamele görürse, malik de (24 ayar-net) site yönetimini hukuka (mahkemeye) götürünce aynı muameleyi görür.

5.    Nasıl ki veteriner çocuğu kırmaz da solucana tıp uygularsa, adliye  de memlekette adalet yok denmesin diye davaya hukuk uygular.

6.    Nasıl ki veteriner gerçekçi olsun diye, dahiliye, hariciye, testler derken poliklinik poliklinik dolaştırırsa, bir de fatura keserse; mahkeme de  avukat, bilirkişi, harç, keşif derken yıllarca dolaştırır.

7.    Sonuç; solunma, dolaşım, sindirim sistemi olmayan bir canlıyı -ki hayvanattan bile geçmediğinden böcek denmiş- tıbbi  zorlarsan ne olursa ,  Vergi Usul Kanuna, Türkiye Muhasebe Standartlarına veya tek örnek olarak hiçbir resmi kuruma bağlı olmayan site yönetimini de mahkemeye zorlarsan öyle olur.

8.    Tabi ki bahsettiğimiz site yönetimleri (net 24 ayar) profesyonel danışmanlarca hukuki-mali-idari-sosyal yapısalı oluşturulmuş organizasyonlardır.

9.    Solucan görür, ama gözü yoktur, site yönetimleri dava eder, davayı kabul eder ama tüzel kişiliği yoktur. Birincisini göz doktoruna götürmekle, ikincisini avukata  götürmek aynı şeydir.

10.    Solucan sindirir ama midesi, bağırsağı falan yoktur, site yönetimleri site yönetimleri aidat takibi yapar ama muhasebesi yoktur. Birincisini ultrasona sokmakla , ikincisini mali müşavire götürmek aynı şeydir. Ama tıp, gelene git demez, solucan ölürse de doktor bırakın suçu, kabahat etmiş olmaz , çünkü zaten solucanların midesi yoktur. 

11.    Mahkeme uzar da uzar, mali müşavirler defterleri arar da arar, yanlış hesap Bağdat’tan (üst mahkemeden) döner: Site yönetimlerinin tüzel kişiliği yoktur, kat malikleri iradesinin üzerinde irade yoktur…

12.    Diyeceğim odur ki; yönetim planlarınızla, site yönetimini saflaştırın, o zaman ölçüye –rafineriye (mahkemeye) sokma sorununuz kalmaz. Bu da ancak akademik bilgili-saha tecrübeli danışmalarca olur. Yapısalda hata, anatomi de hatadır hiçbir doktor (avukat-mali müşavir-mahkeme) sonuç alamaz, olan siteye, site yönetiminin güvenirliğine olur: Emlak değeri ve sakinler memnuniyeti sürekli düşer...

Nihat Dönmez / Site Yönetimleri Danışmanı

www.konutsitesiyonetimi.com

12 maddede sitelerde yapısallık  ve hizmet yönetimi!
 


Geri Dön