26 / 04 / 2024

Site yönetiminin tüzel kişiliği var mıdır?

Site yönetiminin tüzel kişiliği var mıdır?

Site ve apartman yönetimi ile ilgili olarak en çok merak edilen hususlar arasında yönetimin tüzel kişiliğin olup olmadığı hususu yer alıyor. Kanuna göre site yönetiminin tüzel kişiliği var mıdır?



Site yönetiminin tüzel kişiliği var mıdır?

Site ve apartman yönetimi ile ilgili olarak en çok merak edilen hususlar arasında yönetimin tüzel kişiliğin olup olmadığı hususu yer alıyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre apartman ve site yönetiminin tüzel kişiliği bulunmuyor. Kanunda anagayrimenkul için iki yönetim organı belirtiliyor: Kat Malikleri Kurulu, Yönetici.


Bu iki organdan oluşan yönetim mekanizmasının Tüzel Kişiliği bulunmuyor. Tüzel Kişiliğin bulunmaması durumu uygulamada yaratdığı sorunlara neden oluyor. Örneğin, Kat Malikleri Kurulu aleyhine açılan davalarda taraf oluşumunun sağlanamıyor.


Ayrıca, Kooperatif Yönetim Danışmanı Mali Müşavir Kemal Özman tüzel kişiliği olmayan site yönetim sorunlarını şu şekilde kaleme alıyor:


Tüzel kişiliği olmayan site yönetimi adına taşıt aracı satın alınamıyor. Bu türden yönetici şirket, belli sayının üzerinde bağımsız bölüm olan veya belli büyüklüğün üzerine inşaat alanı olan anagayrimenkuller için zorunlu hale getiriyor.


Böylece, büyük sitelerin ihtiyacı karşılanırken, mütevazi bütçelerle yönetilen ve işleyen ve sorunsuz giden yönetim sistemleri olan küçük apartman ve sitelerin bir ilave yük altına sokulması önlenmiş olur.




Geri Dön