26 / 04 / 2024

16 maddede site kat malikleri kurullarında toplantı heyetinin önemi!

16 maddede site kat malikleri kurullarında toplantı heyetinin önemi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site kat malikleri kurullarında toplantı heyetinin önemi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



1.    Site yönetimlerinin netleşmiş bir mevzuatı yoktur
.
2.    Site yönetimlerinin mevzuat ekseni Kat Mülkiyet Kanunudur.

3.    Site yönetimlerinin mevzuat yörüngesi ise yönetim planıdır.

4.    Site yönetimlerinin mevzuat dengesi de kurul tutanaklarıdır.

5.    Daimi yönetime geçmiş sitelerde mevzuat, kat malikleri kurulunun çağrısından, kararları oylamaya ve tutanağa geçirmekten ibarettir.

6.    Çağrısı, oylaması ve tutanağı mevzuata uygun yapılan hiçbir site kaosa sürüklenmez, mahkemelerde zaman kaybetmez.

7.    Bu üç süreci yönetecek olan toplantı heyetidir.

8.    Toplantı heyetleri, pan heyeti değildir.

9.    Toplantı heyeti toplantı süresince, kat malikleri kurulunca yetkilendirilir.

10.    Bu kısa süredeki yetki tecrübesiz, mevzuattan habersiz kişileri tercihle oluşturulan toplantı heyetleri, sitenin hukuki-mali-idari-sosyal yapısına onarılamayacak zararlar verir.

11.    Çünkü; siteler, kanuna ve yönetim planına muhalif olmazlıktan sonra çok da geniş bir inisiyatif alanı olmayan  kat malikler kurulun kararlarına göre yönetilir.

12.    Hakimin müdahalesine açıklığına karşın, toplantıya çağrının zamanı, gerekçesi, tebligatı, gündemi, birinci ve ikinci toplantı arasındaki süre, toplantıların açılış şartları, toplantılara katılan maliklerin ve bunların oylarının doğru hesaplanması, bu katılım ve oy sayısının yeterli olup olmadığı, hazirunun sağlamlığı, vekaletlerin geçerliliği kanunun kısıtlayıcı, emredici, tavsiye edici hükümlerin  kurula hatırlatılması, tutanağa dikte ettirilmesi, tutanağın imzaya açılması, imzanın tamamlanması, tutanağın doğru muhataba doğru şekilde teslimi site yönetim disiplinin gereğidir.

13.    Ortalama 2 saatliğine, kat malikler kurulunun tercihi ile oluşturulan toplantı heyetini formaliteden sayan, tutanakları not alıp sonradan temize çekip, kapı kapı imzalatan sitelerin vay haline...


14.    Yöneticiler, deneticiler bir istifa, şirketler sözleşme feshi ile işin içinden sıyrılabilir, ama tamamen sivil inisiyatifle yönetilen sitelerdeki emlak değeri ve sakinler memnuniyeti düşüşünün altında kalacak olan malikler ne yapabilecektir.

15.    Tüm site yönetimlerine tavsiyemiz, hizmetleri profesyonel firmadan alam yaklaşımlarını asıl site kat malikleri kurullarının doğru, tecrübeli, akademik toplantı heyetlerince yönetilmesi konusunda sergilemeleridir.

16.    Siteler çok sahipsizlikten dolayı çok sahipsiz olduğu gibi,  mevzuat zenginliğinden dolayı da mevzuatsızdır. Siteleri sahiplenecek ve mevzuatsal yapacak olan kat malikleri iradesidir.  

Nihat Dönmez/Site Yönetimleri Danışman

www.konutsitesiyonetimi.com

 

10 maddede resmiyette toplu yapı olmayan siteler ve hukuku!
 


Geri Dön