16 / 04 / 2024

18 maddede site aidatları miktar ve hukuku!

18 maddede site aidatları miktar ve hukuku!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site aidatları miktar ve hukuku" konusunu kaleme aldı.



Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site aidatları miktar ve hukuku" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...


1.    Son zamanlarda bazı meslek erbabı, sitelerdeki “aidatlara, aidatlardaki artışa devletin el atmasından bahsediyor”
2.    Maliklerin kanuna muhalif olmayan kararları (iradeleri) ile yönetilen sitelerin tüzel kişiliği yok olduğu gibi, cümlenin başında belirttiğimiz sebepten dolayı da yönetim işleri resmi denetime kapalıdır.
3.    Bu iddialı veya bilgisiz bir cümle değil, gayet hukuki (bakınız 634 sayılı Kat Mülkiyet Kanunu) tespit, gerçektir.
4.    Devlet;  sendikaları, şirketleri, denekleri,  hatta anayasal kurumları (meclis-gereğinde hükümet kararı ile) kapatabilir, evlilikleri  bitirebilir hatta hayatları sona erdirebilir de  “  değil aidatlara, Site Yönetimlerinin hiçbir kararına”  demokrasiye ara verildiği dönemler de, mahkeme kararları da  dahil hiçbir şekilde müdahale edemez.
5.    Çünkü, site yönetimlerinin tüzel kişiliği yoktur, çünkü asıl olan kanuna /mevzuata muhalif olmayan malik iradesidir.
6.    Sakinler-malikler site aidatının yüksekliğinden şikayet eder de, bu aidatların belirlendiği kararların alındığı toplantılarda kararlara iradesini yansıtmaz.
7.    Sakinler site yönetimlerinden, aidatlardan şikayetçi olurlar da  konu hakkında hiçbir profesyonelliği olmayan kişileri site yönetim kurullarına seçerler.
8.    Site yönetimine seçilen bu kişiler “ siteleri kişiler değil de mevzuatların yönettiğini, kişilerin yalnızca siteye hizmet edebileceği” sektör prensibini umursamazlar.
9.    Bu umursamazlıkta olan yöneticiler, site yönetimini hobi olarak görürler, beceremezse yine seçilmek için çabalarlar, becerirlerse küser, istifa ederler.
10.    Site yönetim kurullarına seçilen yöneticiler, hizmet firması ile yönetim firması arsındaki farkı bilmezler.
11.    Site yönetim kurulları site yöneticisi/danışmanı ile site müdürünü aynı pozisyon sanırlar.
12.    Site yöneticileri, karar merciinin temsilciler kurulun, kendisinin ise icra makamı olduğunu gerçeğinden habersizdir.
13.    Aidatlardan şikayetçi olan malikler yolsuzluğun site aidatına fazlalık oranının %10, beceriksizliğin %30, yanlış yönetim usulünün %40 olduğunu gözden kaçırırlar.
14.    Markalı konut yapan müteahhitlerimiz ise aidat miktarının çok etkin bir pazarlama argümanı olduğu gerçeği yerine, site yönetimini angarya olarak görürler, site yönetimini konuyla hiç ilgisi olmayan kişi veya firmaya yalnızca hatırla verirler.
15.    Site yönetimi hizmet firmasınca veya hizmeti takip edecek müdürle değil, yalnızca konut site yönetimi ile akademik ve saha tecrübeli danışman/firmalarca yapılır. Türkiye’de şu anda, sürdürülebilir emlak değeri ve sakinler memnuniyeti kaygılı–maalesef bir tek firma bulunmaktadır.Bu çok net bir beyandır. 
16.    Hizmet firması ile yönetim firması arasındaki fark; birincisi Ticaret Kanunu (genel ), yönetim firması ise Kat mülkiyet Kanunu hükümlerince  sözleşme yapar. 
17.    İstanbul’daki sitelerin aidatları özellik ve semtine göre %10-60 aralığında olması gerekenden yüksektir. Çünkü gider ve maliyet aynı şey değildir.
18.    Aidatların düşük olması ile ilgili önceki yazılarımız:
https://emlakkulisi.com.tr/arama.php?kelime=aidat+dostu+ 
https://emlakkulisi.com.tr/aidat-dostu-sitelerin-13-ortak-ozelligi/576686


 www.konutsitesiyonetimi.com      

15 maddede site aidatlarında malik değişiminde sorumluluk!

Aidat dostu sitelerin 13 ortak özelliği!

İstanbul'da konut aidatları 2 bin 100 TL'ye kadar çıkıyor!

Aidat dostu site nedir?


Geri Dön