25 / 04 / 2024

1935 yılında İstanbul Limanı Haydarpaşa'da yapılacak!

1935 yılında İstanbul Limanı Haydarpaşa'da yapılacak!

1935 yılında yapılması düşünülen İstanbul Limanı'nın Haydarpaşa'da yapılması uygun görülmüş. Limanın Haliç veya Yenikapı'da yapılması yerine, deniz yoluyla getirilen emtianın Anadolu'ya sevki için limanın Haydarpaşa'da yapılması uygun görülmüş.



1935 yılında İstanbul Limanı Haydarpaşa da yapılacak!


Müstakbel liman Haydarpaşa'da yapılacak


Yapılan tetkikler, Haliç'te asri bir liman yapılması zorluklarını meydana çıkardı


    Şehir planını yapacak mütehassısın intihabı yapılırken gerek belediye, gerek diğe alakadar makamlar, mütehassıslardan her birinin müstakbel İstanbul Limanı etrafındaki düşünceleri üzerinde fazlaca durmuşlar ve bu husustaki mütalaalarını esaslı surette tetkik etmişlerdir.

    Fransız mütehassısı A. Agache ile M. Lambert limanı Yenikapı sahilinde tesis etmek istiyorlar, Alman şehircilik mütehassısı Her Elgüç ise kati bir fikir ileri sürmemekle beraber, bu işin hallini hükümet ve iktisatçılara bırakıyor. Maamafih Haydarpaşa sahillerini İstanbul'un diğer yerlerinden uygun ve elverişli buluyordu. 

    Haliç'in coğrafi vaziyeti itibarıyla bir koy halinde bulunması, ilk bakışta buranın liman yapılmaya elverişli bir yer olduğu fikrini verir. Halbuki Haliç'in asri bir liman olmamasındaki sebepler çok ciddi görülmektedir. 

    Bu sebeplere göre Haliç pek dar olduğu için limana girecek vapurların manevra yapması mümkün değildir. Sonra Haliç liman yapılırsa o zaman köprüleri kaldırmak lazım gelecektir. 

    Köprülere kalktığı takdirde bu saha büsbütün darlaşacak, şehir içinde işleyen sahil vapurlarının da İstanbul ve Karaköy taraflarına yanaşmaları için Galata ve Eminönü'nde yeniden iskele yapmak icap edecektir. Bu iskeleler yapılınca da Haliç bir kat daha darlaşmış olacaktır.

    Son seneler içinde şark şimendiferlerinin getirdiği ve doğrudan doğruya deniz yoluyla İstanbul Limanı'na çıkarılan eşya ile Anadolu'ya sevk edilmek üzere Haydarpaşa İstasyonu'na çıkarılan emtianın miktarı da mukayese edilmiş ve bu mukayese neticesinde müstakbel limanın Haydarpaşa'da yapılması fikri daha muvafık görülmüştür.


Akşam 20 Mart 1935



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön