25 / 04 / 2024

1935 yılında İstanbul Limanı ıslah edilecek!

1935 yılında İstanbul Limanı ıslah edilecek!

1935 yılında İktisat Vekaleti deniz işlerinin ıslahına dair beş senelik bir program hazırlamış. Bu program çerçevesinde İstanbul Limanı ihtiyaca göre genişletilecek ve genişletilecekmiş. Bu işe toplam 1 milyon lira sarf edilecekmiş.



1935 yılında İstanbul Limanı ıslah edilecek!


Mühim bir karar


İstanbul Limanı kısa zamanda ıslah edilecek


Bu iş için bir milyon lira sarfına karar verildi


    İktisat Vekaleti'nce deniz işlerinin ıslahına daire beş senelik bir program hazırlandığını yazmıştık. 

    Öğrendiğimize göre, bu işlere çok yakından alakadar olan Başvekilimiz General İsmet İnönü deniz ticaretimizin çabuk inkişafını hedef tutan bu projeyi tasvip etmiştir. 

    Programın icap ettirdiği tedbirler için teklif edilen tahsisatı istemek üzere bir kanun lahiyası yapılarak yeni meclisin ilk toplantı devresine yetiştirilecektir. 

    İstanbul Limanı'nın ihtiyaca göre genişletilmesi ve düzeltilmesi programın başında geliyor. Limanımızın faaliyetini arttırmasına engel olan vaziyet bir sene zarfında ıslah edilecektir. 

    Bunun için bir milyon lira sarf olunmasına lüzum görülmüştür. Bu paranın bir kısmıyla müstacel rıhtım eksiklikleri tamamlanacak, üst tarafı limanın temizlenmesine sarf edilecektir.

    Rıhtım Fındıklı'ya kadar uzatıldıktan sonra orada mevcut olan hükümete ait binaların bir kısmının antrepo haline konulması düşünülüyor. 

    İktisat Vekaleti kısmen vapurların seferlerine gayri müsait bir hale gelen Haliç'i de temizletmeyi programına koymuştur. Bundan başka ihracat bakımından ehemmiyetli olan bütün limanlarımız beş sene içinde temizlenecek ve ıslahat yapılacaktır. Bu arada Zonguldak Limanı'nın ihtiyaçları da göz önünde tutulacak ve Limanlar Nizamnamesi tadil edilecektir.


(1935 yılında Reşat Altın 9 liraya satılıyormuş.)


Akşam 25 Kanunisani 1935



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön