24 / 04 / 2024

1937 yılında Tophane'den Taksim'e geniş bir cadde açılacak!

1937 yılında Tophane'den Taksim'e geniş bir cadde açılacak!

1937 yılında İstanbul Belediyesi, Tophane Yokuşu'ndan Taksim Meydanı'na kadar uzanan geniş bir otomobil yolu açacakmış. Bu iş için Tophane'den başlayan Firuzağa Yokuşu'nun her iki tarafındaki bütün arsalar istimlak edilecekmiş.



1937 yılında Tophane den Taksim e geniş bir cadde açılacak!


Belediye Tophane Yokuşu arsalarını istimlak ediyor


Buradan, Taksim Meydanı'na kadar uzanan geniş bir otomobil yolu yapılacak



    Tophane'den Firuzağa'ya doğru uzanan Cihangir yangın yerinde on beş seneden fazla bir zamandan beri inşaat yapılması belediye tarafında men edilmişti. Belediye, Tophane'den başlayarak Firuzağa'dan geçecek bir tramvay hattı tesisi için bir proje hazırlamıştı. 

    Tramvay hattı Taksim'den Sıraserviler'in önünden geçecek Taksim'e çıkacaktı. Belediye, bu projesini tatbik etmek üzere Tophane'den Firuzağa'ya çıkan yokuşun meylini tanzim etmek üzere burada geniş mikyasta hafriyat yapmaya lüzum görüyordu. Hafriyat yapabilmek üzere yokuşun her iki tarafındaki arsaların mühim bir kısmını istimlak edeceğinden yangın sahasındaki arsa sahiplerinin inşaat yapmasına müsaade etmiyordu. 

    Bu vaziyet, bilhassa bina yapmak isteyen arsa sahiplerinin mağduriyetine sebebiyet veriyordu.

    Arsa sahipleri uzun senelerden beri inşaat yapmak istedikleri halde müracaatları reddediliyor ve kendilerine arsalarının istimlak edileceği bildirilmekle iktifa ediliyordu. Yakın zamanlara kadar vaziyet bu merkezde idi. 

    Bu sırada şehircilik mütehassısı B. Prost'e vaktiyle Tophane'den Sıraserviler'e kadar tramvay yapılmak üzere hazırlanan projeyi ve bu sahayı tetkik etmiş, buradan bir tramvay yolunun geçirilmesi doğru olmadığına karar vermiştir. Şehircilik mütehassısı, Firuzağa Yokuşu'nun geniş bir otomobil yolu haline getirilmesini ve bunun için yokuş meylinin indirilmesini muvafık görmüştür. Profesör bu kararı verdikten sonra belediye, arsa sahiplerinin daha ziyade mağdur olmamaları için Tophane'den başlayan Firuzağa Yokuşu'nun her iki tarafındaki bütün arsaları istimlake başlamışır. 

    Şimdiye kadar bu arsalardan bir kısmının istimlaki yapılmış ve parası sahiplerine verilmiştir.

    İstimlak işi bittikten sonra bu yokuşun tesviyesine başlanacak ve bu yokuşun meylini azaltmak için hafriyat yapılacaktır. Tophane'den Sıraselviler'e çıkacak olan bu yeni caddenin kaç metre genişliğinde olması lazım geleceğini B. Prost'e ayrıca tespit edecektir. Yeni cadde üzerinden otomobillerle beraber Tophane ile Taksim arasındaki münakaleyi temin etmek üzere otobüs işletilecektir. 


Akşam 27 Eylül 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön