26 / 04 / 2024

1938 yılında Beyazıt Meydanı genişletilecek!

1938 yılında Beyazıt Meydanı genişletilecek!

1938 yılında İstanbul'un nazım planını hazırlayan Prost, Beyazıt Meydanı'nı şehrin merkezi bir meydanı olarak kabul etmiş ve genişletilmesine karar vermiş. Genişletme çalışmalarında Sırmakeş Han'ın da bulunduğu ada kaldırılacakmış.



1938 yılında Beyazıt Meydanı genişletilecek!


İstanbul'un imarı


Beyazıt Meydanı genişletilecek


İstanbul tarafında açılacak diğe büyük caddeler ve muhtelif yollar


    B. Prost'un Eminönü Meydanı başlangıç olmak üzere açılmasını münasip gördüğü başlıca caddelerin istikamet ve güzergahını yazmıştık. Bugün de diğer bir kısım geniş caddelerin güzergahı hakkında tafsilat veriyoruz: 

    B. Prost Beyazıt Meydanı'nı, şehrin merkezi bir meydanı olarak kabul etmiştir. Bu meydanı, her şeyden evvel muhtelif nakliye vasıtalarının toplanacağı bir saha olarak telakki etmekte ve bu bakımdan meydanın vaziyetinde bazı tadilat yapmayı lüzumlu görmektedir. 

 

1- Beyazıt Meydanı'na bakan Aksaray tramvay caddesi üzerinde bulunan Şırmakeş Han'ının avlusunda birkaç sene evvel hafriyat yapılmış, burada büyük mermer direkli bir takı zafer meydana çıkarılmıştı. Miladın dördüncü asrında yapılıp beşinci asrında yıkıldığı tespit edilen bu eser, büyük tarihi ehemmiyeti haizdir. Mütehassıs, hem fevkalade kıymetli bulduğu bu tarihi takı zaferle Beyazıt Meydanı'nın süslenmesini temin etmek, hem de münaklat ihtiyacını karşılamak üzere Beyazıt Meydanı'nı genişletmek istiyor. Bunun için Aksaray tramvay caddesinin Beyazıt Meydanı'na bakan ve Sırmakeş Han'ının bulunduğu ada ile şimdiki İnkılap Müzesi'nin bulunduğu Beyazıt Medresesi önündeki dükkanlar kaldırılacaktır.


Akşam 27 Nisan 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön