19 / 04 / 2024

1938 yılında Divanyolu'nda yangın çıkan konakta 14 aile oturuyormuş!

1938 yılında Divanyolu'nda yangın çıkan konakta 14 aile oturuyormuş!

1938 yılında Fatih Divanyolu'nda Nafiz Paşa'ya ait konakta yangın çıkmış. Nafiz Paşa'nın mirascıları tarafından kiraya verilen köşk pansiyon olarak kullanılıyormuş. Çıkan yangınla konak kül olmuş.



Divanyolu'nda bir konak yandı, Konak'ta 14 aile oturuyordu.


Dün saat on buçupa doğru Divanyolu'nda Himayeietfal sokağında bir yangın olmuş itfaiyenin geç haberdar edilmesi yüzünden 14 ailenin oturduğu büyük bir pansiyon binası yanmıştır. 

Yanan bina; Nafiz Paşa veresesine ait dışı kargir ve içi ahşaptır. Binayı Fatma isminde bir kadın kiralayarak oda oda kiraya vermektedir. Ateş, ikinci katta Kemal isminde birinin odasında yakılan gaz ocağının parlamasından çıkmıştır. B. Kemal bir müddet ateşi kendi kendine söndürmeye uğraşmış, fakat ahşap ve eski olan bina tutuşuvermiştir.


Pansiyon sahibi neden sonra işin farkına vararak yangın var! diye istimdad etmiş, civardan görenler itfaiyeyi haberdar edinceye kadar bütün binayı alevler sarmışstır. İtfaiye geldiği zaman ancak, ateşin civara sirayetinin önüne geçmeye uğraşmış, binaya bitişik vaziyette olan baytar müdürlüğü kız ve erkek orta mektepleri binasına ateşin atlamaması için sıkı tedbirler almıştır.


Bu sırada su için çekilen müşkülatda işi uzatmıştır. İtfaiye, belediye binası önünden su almaya mecbur kaldığı için caddeye hortumlar döşenmiş tramvay münakalatı da bir saat kadar sekteye uğramıştır. Yangın yerine Vali Muhiddin Üstündağ ve İtfaiye kumandanı B. İhsan da gelerek söndürme işine nezaret etmişlerdir.

Zabıta; pansiyon sahibi Fatma ile B. Kemal'i sorguya çekmiştir


Akşam Gazetesi 19 Şubat 1938


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön