26 / 04 / 2024

1957 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün mukavelesi imzalanmış!

1957 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün mukavelesi imzalanmış!

Boğaziçi Köprüsü'nün inşasına 1970 yılında başlansa da 1957 yılında köprünün inşası için Türk ve Fransız şirketleri arasında protokol imzalanmış. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra köprünün inşasına başlanacakmış.




ASMA KÖPRÜNÜN MUKAVELESİ İMZALANDI.


 5 milyar kilovat saat enerji istihsal edecek olan Keban Barajı ile İstanbul Boğazı'nın iki sahilini birbirine bağlayacak asma köprünün inşasına ait protokoller Türk ve Fransız şirketleri temsilcileri ile bakanlık temsilcileri arasında dün saat 17.30'da Vilayet'te imzalanmıştır.

   

  

  Protokolların imzalanmasında İçişleri Bakanı Namık Gedik ile Dışişleri Bakanı Vekili Ethem Menderes de hazır bulunmuşlardır.

  Protokollerin imzalanmasını müteakip, Maliye Bakanlığı Müşteşarı Said Naci Ergin bir konuşma yapmış ve şunları söylemiştir:

 >>- Bu protokollerin birisi Fırat Nehri üzerinde Elazığ'a takriben 100 kilometre mesafedeki Keban Barajı'nın, diğeri de İstanbul'da Boğaziçi'nde yapılacak olan büyük asma köprünün inşasına taallük etmektedir.

  Avrupa ile Asya Kıtası'nı yekdiğerine bağlayacak olan Boğaziçi Asma Köprüsü'nün ehemmiyetini izaha bile lüzum görmüyorum. Yalnız, bugün dünya yüzünde iki kıtayı birbirine bağlayacak başka köprü olmadığına işaret etmek isterim. İstanbul'un trafiği Anadolu ile Trakya yollarının birbirine bağlanması ve benzeri milli ihtiyaçlarımızı karşılama bakımından köprünün ehemmiyeti yanıbaşında, bunun beynelmilel Avrupa yolları şebekesinin ve Bağdat Paktı memleketleri beynelmilel yollar şebekesinin bir cüzü olduğunu ve bu iki fevkalade ehemmiyetli şebekeyi birbirine bağlayacağını ifade etmek isterim.>>


  3 ay sonra gerekli mukaveke hazırlanacak ve derhal asma köprünün inşasına bağlanacaktır.


Akşam Gazetesi 20 Temmuz 1957



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



Geri Dön