28 / 03 / 2024

1985 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul'a tepeden bakacakmış!

1985 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul'a tepeden bakacakmış!

1985 yılında Rumelihisarı'na yapılacak Büyük Fatih Anıtı projesiyle, Sultan Mehmet İstanbul'a tepeden bakacakmış. 12 ayrı uzman ekip tarafından hazırlanan proje tamamlandığında 130 metre yüksekliğinde olacakmış.



1985 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul a tepeden bakacakmış!


''Benim kudretimin eriştiği yere onların hayali ulaşmaz''


  Rumelihisarı'na yapılacak dev anıtın yüksekliği 130 metre civarında


Fatih, İstanbul'a tepeden bakacak


İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ''Yunanlı'nın Megalo İdea'sına en güzel cevabı teşkil edecek anıt heykelin 1988 yılına kadar tamamlanacağına'' söz verdi


Çamlıca Tepesi'ne dikilecek Atatürk anıtı çevresine ise, Fatih'ten Atatürk'e kadar olan Türk büyüklerinin heykel veya kabartmaları konulacak


1985 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul a tepeden bakacakmış!


        Fatih İstanbul'a tepeden bakacak


   Büyük Fatih Anıtı'nın projeleri 12 ayrı uzman ekip tarafından hazırlanıyor. 

   Rumelihisarı'nın üstünde Fatih Sultan Mehmed'in otağını kurduğu 100 bin metrekarelik bir tepe üzerinde inşa edilecek anıtın yüksekliğinin 80-90 m. civarında olması planlanıyor. Anıtın 30-40 metrelik üst bölümü Fatih'in heykelinden oluşacak. Bir anıt-heykel özelliği taşıyan bu eser 130 metre yükseklikteki bir tepede kurulduğu için üzerine çıkıldığı zaman İstanbul'un her yerini kuşbakışı seyretmek mümkün olacak. Bahçesinde, Ergenekon'dan Fatih'e kadar gelen Türk büyüklerinin heykel veyahut kabartmaları bulunacak. 

   Heykelin altında Fatih'in şu cümlesi yer alacak:

   ''Benim kudretimin eriştiği yere onların hayali bile ulaşamaz.''

   TERCÜMAN muhabirine bilgi veren İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, bu cümlenin, Yunanlı'nın ''Megalo İdea''sına en güzel cevabı teşkil ettiğini söyledi ve ''Anıtın maliyeti 2-3 milyar liradır. İstanbul halkına bu eserin 1988 yılına kadar tamamlanacağının sözünü veriyorum'' dedi.

   Dalan, Çamlıca Tepesi'ne de bir Atatürk Anıtı'nın inşa edilebileceğini ve bu anıtın bahçesinde de, Fatih'ten Atatürk'e kadar gelen Türk büyüklerinin heykel veyahut kabartmalarının bulunacağını belirtti. 

   Fatih Anıtı'ndan sonra yapılacak olan Atatürk Anıtı'na şu cümle yazılacak:

   ''Geldikleri gibi giderler.''


(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Tercüman Gazetesi 25 Temmuz 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön