26 / 04 / 2024

1985 yılında İstanbul'da 126 otel amacı dışında kullanılıyormuş!

1985 yılında İstanbul'da 126 otel amacı dışında kullanılıyormuş!

1985 yılında İstanbul'da otel sıkıntısı yaşanırken, tarihi 126 otel amacı dışında kullanılıyormuş. Tokatlayan, Novati, Bristol, Park Otel gibi tarihi oteller okul, han veya banka olarak kullanılıyormuş.



1985 yılında İstanbul da 126 otel amacı dışında kullanılıyormuş!


İstanbul'da 126 otel amacı dışında kullanılıyor


Varlık içinde yokluk


     Fikret HELVACIOĞLU


Tarihi oteller, okul, banka ve han oldu. Böylece 19 bin 800 yatak kaybedildi.


1985 yılında İstanbul da 126 otel amacı dışında kullanılıyormuş!


Varlık içinde yoklu


     Fikret HELVACIOĞLU


   Turist akınının sürdüğü ve yatak sıkıntısının yoğun şekilde hissedildiği İstanbul'da, otel konusunda ''varlık içinde yokluk'' çekiliyor. İlgisizlikten, bakımsızlıktan kaybolmaya yüz tutan tarihi oteller okul, banka ve han olarak kullanılıyor. Böylece 20 bin yakın yatak kapasitesinin ortadan kalkmasına göz yumulmuş oluyor. 

   Turizm mevsiminin başladığı şu günlerde, tarihi otellerin bugününü araştırdığımızda 126 otelin gayesi dışında kullanıldığını veya kapatıldığını öğrendik. Aralarında ünlü şairimiz Yahya Kemal Beyatlı'nın adına şiirler yazdığı tarihi otellerin de bulunduğu bu 126 otelden bir kısmının okul, bir kısmının banka, bir kısmının da han olarak kullanıldığını gördük. Pera Palas'la aynı dönemde işletmeye açılan daha sonra da bugüne kadar korunamayan ünlü otellerden Park, Novati, Bristol ve Tokatlıyan'ı gezdiğimizde ''Turizm patlamaz, çünkü yatağımız yok'' diyen yetkililerin kulaklarını çınlattık. 

   Bugün yarısı kız meslek lisesi diğer yarısı da terzi meslek lisesi olarak kullanılan 120 odalı Novati Oteli'ndeki büyük mermer şömineler için ilgililer paha biçilemeyeceğini ileri sürdüler. Turizmciler ise hala sapasağlam duran bu şöminelerin ve dantel gibi işlemeli kapı camlarının bugün yaptırılamayacağını ifade ederek turistlerin artık bütün dünyada konaklamak için tarihi otel aradıklarına dikkat çektiler. 

   

   95 YILLIK PERA PALAS


   Öte yandan tarihi otellerden Pera Palas, 95 yılı geride bırakarak işletmecilikte diğer tarihi otellere örnek gösteriliyor. Atatürk'ün ve birçok eski Türk büyüğünün kaldığı İstanbul'un asırlık oteli Pera Palas'ı son olarak restore eden şu andaki işletmecisi Hasan Süzer, ''Bıraksınlar, diğer tarihi otelleri de Pera Palas gibi eski halinden daha güzel yapayım'' diyor.

   Bugüne kadar otellerin yeterince korunmadığını ifade eden İstanbul Otelciler Derneği Başkanı Niyazi Yaşar da özellikle belediyelerin tarifeler konusunda katı bir tutum içine girdiklerini söyledi. 

   Düşük tarifeler ve az karlılık sebebiyle birçok otelin hayatiyetini devam ettiremediğini belirten Niyazi Yaşar, İstanbul'daki tarihi otelleri yabancıların bizde daha iyi tanıdığını bizim ise gereken önemi vermediğimizi ileri sürdü. 

   Kapanan veya başka gayelerle kullanılan 126 oteldeki yatak kapasitesinin önemli bir sayıya ulaştığını belirten Niyazi Yaşar bu açığın kolay kapatılmayacağını söyledi. Yaşar, ''Bu 126 otelden kimisi 50, kimisi de 500 yataklı idi. Ortalama 150 yatak kabul edilirse, 18.900 yatak kapasitesinin ortadan kalkmasına göz yummuş olduk'' şeklinde konuştu.


Tercüman Gazetesi 16 Temmuz 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön