26 / 04 / 2024

20 milyon metrekare hazine arazisi kiraya verilecek! Yüzde 75 hibe desteğiyle!

20 milyon metrekare hazine arazisi kiraya verilecek! Yüzde 75 hibe desteğiyle!

Milyonlarca metrekare büyüklükteki Hazine gayrimenkulü, uygun tutarlar ve şartlarla üretime kazandırılıyor. Bu kapsamda Hazine arazileri her geçen gün ekonomiye kazandırılırken, hibe destekleri de artıyor...



YERLİ ÜRETİMİN ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Türkiye'de ilaç ve kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan ve lavanta, gül, ada çayı, kekik, çörek otu başta olacak şekilde 139 çeşit tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkilerinin yerli üretiminin yükseltilerek ithalatının azaltılması amacıyla Hazine taşınmazları uygun bedel ve koşullarla kiraya veriliyor. 

Bu amaç kapsamında Hazine taşınmazları tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri üretiminde bulunmak isteyen kişilere rayiç bedelin binde l’i üzerinden, çok uygun tutarlarla çok senelik bitkiler için 10 seneye, tek yıllık bitkiler için ise 5 seneye kadar gerçek ve tüzel kişilere kiralanıyor. Bu amaçla tespit edilecek veya vatandaşlarca istenecek taşınmazlar; idarenin internet sayfalarında, gazetelerde, ilgili belediyede, ticaret, sanayi ve ziraat odalarında, taşınmazın bulunduğu mahalle/köyde ilan ediliyor ve açıklanıyor. Milli Emlak'tan alınan bilgiye göre; 2020 yılında 10.8 milyon metrekare, 2021 Aralık itibarıyla ise 8.5 milyon metrekare Hazine taşınmazı, www.milliemlakgovtr adresinde yayımlandı ve vatandaşlara sunuldu. Böylece 11.5 milyon metrekare taşınmaz üzerinde kira sözleşmesi gerçekleştirildi. Milli Emlak, bu sene tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği için kiraya verilmek amacıyla 20 milyon metrekare taşınmazı ilana sunacak.

21 İLDE 97 TAŞINMAZ KİRALANACAK 

Milli Emlak, 21 şehirde 97 taşınmazı tibbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirilmesi için kiraya verecek. Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Hatay, Isparta, Karaman, Kars, Kayseri, Kırklareli, Kütahya, Konya, Malatya, Nevşehir, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat ve Van illerinde toplam 2 milyon 947.3 bin metrekare yüz ölçümlü taşınmaz için başvurular, 1 Nisan 2022 günü mesai saati bitimine kadar devam ediyor. Milli Emlak'ın ilanına göre ilk sene tahmini kira tutarı; taşınmazın rayiç bedelinin binde 1'i olarak belirlendi. 

20 milyon metrekare hazine arazisi kiraya verilecek! Yüzde 75 hibe desteğiyle!

BİNİ AŞKIN HAZİNE TAŞINMAZI SATIŞTA

Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından, gerçek ve tüzel kişilere ekonominin gerektirdiği yatırımlara uygun gayrimenkulleri piyasa rayicine göre satın alma imkanı tanıyor. 9 Mart 2022 tarihi tibarıyla binden fazla taşınmaz satış için ihale gerçekleştirilirken, 5 bin 491 taşınmaz ise satış ihalesi için hazırlık yapıyor. Hazineye ait taşınmazlar re'sen veya talep üzerine ihaleye sunulabiliyor. Türkiye'de satışa sunulan gayrimenkullerin ihale ve diğer bilgileri ile fotoğraflarına www.milliemlakgovtr interneti sitesinden ve gayrimenkulün yer aldığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü web adreslerinden erişim sağlanabiliyor. Hazineye ait taşınmazların gerçekleştirilen satış işlemleri ve bu işlemler snasında hazırlanan belgeler; vergi, resim ve harçtan muaf sayılıyor. Satışı gerçekleştirilen taşınmaz, satışı takip eden yıldan itibaren beş sene süreyle emlâk vergisine de tabi tutulmuyor. Hazine taşınmazlarının satışından katma değer vergisi alınmıyor ve gayrimenkulün satış tutarının dörtte biri peşin alınmakta geriye kalan bölümü de azami iki senede ve üçer aylık dönemler itibariyle sekiz eşit taksit şeklinde ödeniyor. 

BEDEL ARTIŞLARI YÜZDE 9'A İNDİRİLDİ

Milli Emlak, 9 Mart itibarıyla 106 taşınmazı kiralama amacıyla ihaleye sunarken, 286 taşınmaz ise kiralama için hazırlanmakta. Hazine taşınmazlarında gerçekleştirilecek kiralama işlemlerinde; 10 seneye kadar kiralama süresi ve KDV'siz ödeme imkanlarından faydalanılabiliyor. Bununla braber 2021 yılında gerçekleştirilen düzenlemeyle çiftçilerin kira sözleşmelerinin senelik tutar yükselişleri yüzde 22'den yüzde 9'a düşürüldü. Ayrıca, Hazineye ait olan arazilerin tarımsal amaçlı kiralanmasında yeni hazırlanacak sözleşmelerde de senelik bedel yükselişleri kanuni faiz oranında yüzde 9 şeklinde uygulanıyor. Bu arada 4706 sayılı Kanun ile Hazineye ait tarım arazilerini sözleşmesiz şekilde kullanan çiftçilere yılı ecrimisil tutarının yarısı üzerinden bu arazileri kiralama hakkı verildi ve bu çerçevede yaklaşık 55 bin çiftçiyle sözleşmeye imza atıldı. 


Geri Dön