25 / 04 / 2024

20 milyon metrekare hazine arazisi kiraya verilecek! Yüzde 75 hibe desteğiyle!

20 milyon metrekare hazine arazisi kiraya verilecek! Yüzde 75 hibe desteğiyle!

Milyonlarca metrekare büyüklükteki Hazine gayrimenkulü, uygun tutarlar ve şartlarla üretime kazandırılıyor. Bu kapsamda Hazine arazileri her geçen gün ekonomiye kazandırılırken, hibe destekleri de artıyor...



Atıl arazilerin tarımsal üretime kazandırılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün de büyük role sahip olduğu belirtiliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, bu sene topraksız ya da yeterli toprağı bulunmayan çiftçilere kiralanmak amacıyla 20 milyon metrekarelik Hazine taşınmazını ilana çıkarmak için hazırlıkta. 2022 yılında toplam 20 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazını tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği amaçlı kiralaması için ilana sunmayı hedefliyor. Milli Emlak, bu sene en az 10 milyon metrekarelik Hazine taşınmazının ağaçlandırma amaçlı kiraya verilmesini, 20 milyon metrekare yüz ölçümlü taşınmazı ise hayvancılık amaçlı irtifak hakkı tesis edilecek şekilde üreticilere arz etmeyi planlıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili gerçekleştirdiği açıklamada bakanlık olarak yaklaşık 55 bin çiftçiye 595 milyon metrekare yüzölçümlü hazine arazisini, başta zeytin olacak şekilde, ceviz ve badem üretimi amacıyla tahsis ettiklerine dikkat çekerek, 2022'de çok daha büyük oranda hazine arazisini başta zeytin ve ayçiçeği olacak şekilde, organik tarımın her türü için, çiftçinin kullanımına sunacaklarının altını çizdi. 

AĞAÇLANDIRMA AMAÇLI KİRALAMA

20 milyon metrekare hazine arazisi kiraya verilecek! Yüzde 75 hibe desteğiyle!

Türkiye genelinde orman alanlarını çoğaltarak insanların daha yeşil, temiz ve güzel bir ortam içinde yaşam sürmelerini sağlamak için, Hazine taşınmazlarının ağaçlandırma amaçlı kiralanması da senelerdir teşvik ediliyor. Bu çerçevede, ceviz, badem, Antep fıstığı, zeytin ilk sırada olacak şekilde; kavak, kızılağaç, okaliptüs, fıstık çamı, kızılçam, sedir, köknar, ladin, akasya gibi türlerin yetiştirilmesinin yapılması için Hazine taşınmazları üzerinde uygun tutarlarla 10 seneye kadar ağaçlandırma izni tanınıyor. Ağaçlandırma amaçlı kiralamalarda tutarlar teşvik edici özellikte hesaplanıyor. Ağaçlandırmak için kiraya verilen taşınmazların senelik tahmini kira tutarları; Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından fidan türleri ve arazi verim sınıfları göz önünde bulundurularak her sene yeniden belirlenen tutarlar üzerinden hesaplanıyor. Hazine taşınmazları, ağaçlandırma yapmak isteyen gerçek ya da tüzel kişilere, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca tesppit edilen tip projeye uygun olarak tanzim ettirilen uygulama projesine istinaden onar senelik dilimler şeklinde kiraya verilebiliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün aktardığı bilgiye göre, 2021'de ceviz, badem, Antep fıstığı ve zeytin başta olacak şekilde ağaçlandırma yapılması amacıyla 15.9 milyon metrekare Hazine taşınmazı kiralanırken, bu sene ise en az 10 milyon metrekare taşınmazın ağaçlandırma amaçlı kiralanması hedefleniyor.

15 İLDE 57 TAŞINMAZ AĞAÇLANDIRILACAK

Milli Emlak, 15 şehirde toplam 57 taşınmazı ağaçlandırma amaçlı kiralamak üzere ilana sunuldu. İlana göre, Adıyaman, Balıkesir, Batman, Burdur, Elazığ, Giresun, Karaman, Mardin, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tunceli, Van ve Siirt'te toplam 13 milyon 894.1 bin metrekare yüz ölçümlü taşınmaz, ağaçlandırma amaçlı kiralanacak. 

Milli Emlak tarafından verilen ilana göre, söz konusu taşınmazlar için başvuru süreci 1 Nisan 2022 Cuma günü mesai saatinin bitimiyle sona erecek. Ağaçlandırma kira tutarı, OGM tarafından onay verilecek projesinde belirtilen ağaç türüne göre ceviz, zeytin, badem gibi ağaç türleri için dekar başına 20 Türk Lirası, kızılçam, karaçam ve benzeri ağaç türleri için dekar başına 8 Türk Lirası şeklinde olacak. Söz konusu bedellerde ilk beş sene yüzde 50 indirim yapılacak. 2022 seneside başvuru tutarları olarak taşınmazın yer aldığı köyün nüfusuna kayıtlı bulunan, köyün nüfusuna kayıtlı olmayıp o köyde yaşayan gerçek kişileri içine alan birinci grup için bin 250 Türk Lirası tüzel kişiler, taşınmazın yer aldığı köyün nüfusuna kayıtlı olmayan ve o köyde oturmayan gerçek kişilerin hak sahibi olduğu ikinci grup için 12 bin 500 Türk Lirası belirlendi. Başvuru tutarları başvuru esnasında ödenecek ve ilanlar  da www.milliemlakgovtr aracılığıyla görülebilecek.


Geri Dön