23 / 04 / 2024

2005 yılında Doğuş Grubu İstinye'de alışveriş merkezi kuracakmış!

2005 yılında Doğuş Grubu İstinye'de alışveriş merkezi kuracakmış!

2005 yılında Doğuş Grubu ve Orjin Grup, İstinye'de 130 dönüm arsa üzerine 264 bin metrekare kapalı alana sahip bir alışveriş merkezi kuracakmış. 250 milyon dolara mal olacak alışveriş merkezinde 300 mağaza bulunacakmış.



2005 yılında Doğuş Grubu İstinye de alışveriş merkezi kuracakmış!


Her mevsim karlı alışveriş merkezi


    Doğuş Holding ve Orjin Grup, İstinye'de 130 bin metrekarelik arsa üzerinde 264 bin metrekare kapalı alana sahip dev bir alışveriş merkezi kuracak. Doğuş Holding'in arsası üzerine inşa edilecek İstinye Park adlı alışveriş merkezi 300 mağaza, 12 sinema salonu, hipermarket, spor ve eğlence bölümlerinden oluşacak. 250 milyon dolara malolması hesaplanan ve 4 bin araçlık otopark yeri ayrılan alışveriş merkezini yılda 20 milyon kişinin ziyaret etmesi hedefleniyor. 


İçine arabayla girilecek


    Amerikalı Development Design Group (DDG) tarafından projelendirilen İstinye Park'ın 82 bin metrekarelik mağaza, restoran ve eğlence bölümleri üç ayrı mimari anlayışla tasarlandı.

    İlk bölüm, Türkiye'de varolan alışveriş merkezlerinden farklı olarak, içine araçla girilebilen ve etrafında mağazaların bulunduğu bir şehir meydanı şeklinde olacak. Abdi İpekçi Caddesi örnek alınarak düzenlenecek bu bölümde mağazalar ikişer katlı, farklı mimari tarzda binalar şeklinde inşa edilecek.

    Projeyi çizen DDG CEO'su Roy Higgs, ikinci bölümün Türkiye'deki alışveriş merkezlerine benzer bir yapıda olacağını, yiyecek - içecek ve eğlence ünitelerinin bu bölümde yer alacağını söyledi. 

    Higgs, Lifestyle Center olarak adlandırılan bu bölümün tavanından yaz - kış suni kar yağdıracaklarını açıkladı. Higgs, üçüncü bölümün ise gün ışığından azami ölçüde faydalanmak amacıyla cam tavanlı bir moda merkezi olarak tasarlandığını, bu bölümde de mağazaların yer alacağını kaydetti. 


Projenin kirvesi Boyner


    Orjin Grup Kurucu Ortağı Zafer Yıldırım, ''İstinye Park'ta Türkiye'deki hemen hemen her marka yer alacak. Cem Boyner bu projenin kirvesidir'' dedi. Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner de doğru zamanda, doğru yerde mağaza açıldığında müşterinin geleceğini vurgulayarak, "Nişantaşı'ndaki mağazamız beklenenden yüzde 20 daha iyi iş yapıyor. Türkiye'de daha çok ekmek var. İstinye Park, ilk defa bütün markalarımızı yan yana koyabileceğimiz bir alışveriş merkezi olacak" dedi. Vakko Holding Yürütme Kurulu Başkanı Cem Hakko ise ''Müşteriyi evinden çıkarıp buraya getirmek için elimizden geleni yapacağız'' dedi. 


Yılların dostluğu ortaklığa dönüştü 


    1951 yılında Ayhan Şahenk tarafından kurulan Doğuş Grubu; otomotiv, inşaat, turizm, medya ve perakende sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Zafer Yıldırım 19.5 milyar dolar toplam varlık ve 3.7 milyar dolar ciroya sahip Doğuş Grubu'yla uzun yıllara dayanan dostlukları olduğunu söyledi. Zafer Yıldırım, Zafer Kurşun ile 1980 yılında kurdukları Orjin Grubu'nun dünyanın en büyük markalarına üretim yaptığını kaydetti. 


'Konutlar, temeli atılmadan satıldı'


Zafer Yıldırım, alışveriş merkezindeki kiraların metrekaresinin büyük mağazalar için 35 - 40, küçük mağazalar içinse 90 - 100 dolar arasında olacağını söyledi. Alışveriş merkezinin yanında 400 dairelik residence inşa edileceğini kaydeden Yıldırım, fiyatları 300 bin ile 1 milyon dolar arasında değişen konutların yüzde 90'ının satış rezervasyonunun yapıldığını belirtti.


(2005 yılında 1 dolar 1.35 liraya, Reşat Altın ise 153 liraya satılıyormuş.)


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön