25 / 04 / 2024

2006 yılında gayrimenkul yatırımında Avrupa'nın favorisi Türkiye!

2006 yılında gayrimenkul yatırımında Avrupa'nın favorisi Türkiye!

2006 yılında Urban Land Institute ve ABD'li Pricewaterhouse-Coopers tarafından ortaklaşa hazırlanan Avrupa Gayrimenkul Sektöründe Yeni Trendler Raporu'nda, 2006 yılında yatırım için favori ülkeler Türkiye ve Rusya olarak gösterilmiş.



2006 yılında gayrimenkul yatırımında Avrupa nın favorisi Türkiye!


Gayrimenkul yatırımında Avrupa'nın favorisi Türkiye


ULI ve PwC tarafından hazırlanan Avrupa Gayrimenkul Raporu'nda, ''Yatırımcının favori ülkeleri Türkiye ve Rusya. Otel ve konutta büyüme potansiyeli büyük. İstanbul en çok büyüme vaat eden kent'' denildi


   Uluslararası alanda gayrimenkul konusunda eğitim ve araştırma faaliyetleri yürüten Urban Land Institute (ULI) ve ABD'li denetmen şirketi Pricewaterhouse-Coopers (PwC) tarafından ortaklaşa hazırlanan Avrupa Gayrimenkul Sektöründe Yeni Trendler Raporu'nda, 2006 yılında yatırım için favori ülkeler Türkiye ve Rusya olarak gösterildi. Türkiye'nin özellikle turizmdeki potansiyeli açısından sınıf atladığı belirtilen raporda, 'Bu nedenle, Türkiye'nin daha pek çok otele ihtiyacı var' denildi. Raporda, İstanbul ve  İzmir  başta olmak üzere büyük şehirlerde golf turizmini büyütecek tesislere ihtiyaç duyulduğu dile getirilirken, Kartalkaya, Erzurum, Sarıkamış ve Kastamonu'da da kayak merkezi yatırımları için potansiyel olduğu vurgulandı. 


3-4 YILDIZLI OTEL GEREK


    Antalya, Bodrum ve Marmaris gibi turizm merkezlerine özellikle yabancıların büyük ilgi gösterdiği kaydedilen raporda, İstanbul için ise, ''Bu kent herkesin listesinde; ancak İstanbul'da proje geliştirmek çok zor'' ifadesi kullanıldı. Büyük şehirlerde 3 ve 4 yıldızlı otellere ihtiyaç duyulduğunun altı çizilen raporda, durağan ekonomi ve yaşlanan nüfusa sahip olan Avrupa'nın aksine Türkiye'nin yatırım için gereken dinamiklere sahip olduğu belirtildi. Raporda, "Bu nedenle, Türkiye'deki büyük şehirlerde konut projesi yatırımları için de açık alan var" denildi. Türkiye'nin yanı sıra Rusya'da da gayrimenkul sektörünün büyüme potansiyeline dikkat çekilen raporda, başta Moskova olmak üzere nüfusu 1 milyonu geçen pek çok kentin özellikle işadamlarını tavlayacak tesislere ihtiyaç duyduğu dile getirildi.


Ticari gayrimenkul alın


   AVRUPA'nın çeşitli ülkelerindeki 300'ün üzerinde sektör temsilcisiyle yaptığı araştırma sonucunda, İstanbul en çok 'ticari gayrimenkul alınmak istenen' kent seçildi. Katılımcıların yüzde 85.2'si İstanbul'da ticari gayrimenkul almak gerektiğini belirtti. İstanbul'u yüzde 74.2 ile Prag, yüzde 68.8 ile Budapeşte takip etti. Katılımcıların yalnızca yüzde 3.2'si İstanbul'da ticari gayrimenkul satılması için doğru zaman olduğunu dile getirdi. Öte yandan, sanayi gayrimenkulü almanın tam zamanı olduğunu belirtti.


'İstanbul hızlı büyüyecek'


    AVRUPA'nın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren 300'ün üzerinde sektör temsilcisiyle yapılan araştırma sonucunda, İstanbul hem riskli hem de en çok büyüme vaat eden kent olarak seçildi. 

    Katılımcıların kentlere 1'den 10'a kadar not verdiği araştırmada, İstanbul 'en çok büyüyeceğine inanılan kent' sıralamasında 6.32 ile birinci oldu. İstanbul'u 5.85 ile Moskova takip ediyor.


Sabah 23 Mart 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön