19 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımı ile Avrupa pasaportu nasıl alınır?

Gayrimenkul yatırımı ile Avrupa pasaportu nasıl alınır?

Birçok vatandaş Avrupa vatandaşı olabilmek için Avrupa ülkelerinde gayrimenkul ediniyor. Peki, gayrimenkul yatırımı ile Avrupa pasaportu nasıl alınır? Avrupa vatandaşı olmanın faydaları neler? İşte detaylar...



Türkiye içinden geçmekte olduğu ekonomik ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle birçok vatandaşı Avrupa’da da bir gelecek seçeneği araştırmaya başladı. Peki ailece Avrupa pasaportuna en güvenli şekilde nasıl sahip olunur? Avrupa Birliği ülkelerinin sunduğu oturum ve vatandaşlık alternatiflerinden en çok hangisi tercih ediliyor?  

Avrupa Birliği vatandaşlığı almanın en güvenli seçeneği, Avrupa Parlamentosu onayına sahip Portekiz Golden Visa’ya başvuru yapılması oluyor. Minimum yatırım miktarının azlığı, Portekiz vatandaşlık hakkının bulunması ve beş yıl boyunca ülkede kalma koşulunun sadece 7 gün ile sınırlı olması Portekiz’in tercih edilmesindeki en önemli etkenlerdir. Bu teknik nedenlere ek olarak Portekiz’in dünyanın en güvenli 3. ülkesi olması, insanlarının sevecenliği ve yardımseverliği, Portekizcenin dünyada en çok konuşulan 3. Avrupa dili olması, kültürel zenginlikleri pek çok cazip özellikleri arasından sayılabilir.

Golden Visa, bir Avrupa Birliği ülkesi tarafından bir AB dışı vatandaşa ailesini de kapsayarak, yatırım karşılığında verdiği haklar bütünü anlamına geliyor. Portekiz Golden Visa 5 yıl boyunca yatırımcıya ve ailesine süreli oturum izni verir. Altıncı yılda ise isteye bağlı olarak süresiz oturum izni veya Portekiz vatandaşlığı hakkı alınıyor.

Gayrimenkul yatırımı ile Avrupa pasaportu nasıl alınır?

Çocukları için daha kaliteli eğitim ve daha iyi iş imkânları sunmak isteyen ailelerin sayısı her gün artıyor. Birçok aile çocuklarına daha güvenli bir gelecek sunmak amacıyla AB pasaportu imkânı sunan Avrupa’daki en iyi ülkeyi belirlemeye çalışıyor. Aralık 2020 itibariyle Avrupa ülkeleri içinde Portekiz, Türkiye’den 452 aile başvurusu kabul etmiş, T.C vatandaşlarının en çok tercih ettiği ülke Portekiz oldu.

Portekiz Avrupa’nın en eski ülkelerinden ve ekonomilerinden biri olarak kabul ediliyor. Nüfusu 10,3 Milyon olup bir Avrupa Birliği ülkesidir. Para birimi Euro’dur. Portekiz 2016-2019 yılları arasında, yabancı sermaye sayesinde hatırı sayılır bir ekonomik büyüme göstermiştir. Portekiz’in turizm sektörü 2019’da yüzde 5,3 oranında büyüme kaydetti. Bu oran, turizm sektöründe Avrupa’nın ortalama oranının iki katından fazlasıdır ve Portekiz’in gayri milli hasılasının yüzde 20’sini oluşturuyor. Portekiz, dünyada emekli olduktan sonra yaşanacak yerlerin başında geliyor.

Portekiz birçok Avrupa ülkesine kıyasla daha ucuz yaşam imkânı ve daha yüksek hayat kalitesi sunuyor. Ülkede 300 günü güneşlidir. 800 kilometre batı kıyısı ve 200 km güney kıyısıyla boylu boyunca uzanan plajları yer alıyor. İnsanları son derece yardımsever ve sıcakkanlıdır. Türklere karşı bir önyargı ve ırkçı yaklaşımları bulunmuyor. Bütün bu olumlu özelliklere rağmen, gayrimenkul fiyatları Avrupa’nın genelinin çok altında. Bu nedenle Portekiz, bir yatırımcı için yüksek getirili yatırım fırsatları sunuyor.  

Gayrimenkul yatırımı ile Avrupa pasaportu nasıl alınır?

Portekiz Golden Visa ile Avrupa Birliği vatandaşlığı, global günümüz gerçekliğinde yatırımcılara tanınan önemli bir fırsat oluyor. Gayrimenkul aldıktan 5 sene sonra Portekiz yani Avrupa Birliği (AB) pasaportunu elde etme fırsatı sunduğundan dolayı en çok rağbeti görüyor. Üstelik uzun süre ikamet etme şartı da aranmıyor. Her sene sadece bir hafta Portekiz’de bulunulması yeterli. Pasaportunuzu alıncaya kadar gayrimenkulünüzü kiraya verip Euro kira geliri de elde edilebilir. Ardından da yatırımı satarak parayı ülke dışına çıkarmak da mümkün. Bütün bu detayları hesaba katınca Portekiz Golden Visa, Avrupa’da uygulanan oturum ve vatandaşlık programları içinde en cazip seçeneğe dönüşüyor. 

Diğer yandan Portekiz Golden Visa yasa değişikliği nedeniyle gayrimenkul yatırım yapılacak bölgelere 2021 sonundan itibaren sınırlama getiriliyor. Yapılacak yatırımın kârlılığı ve güvenilirliği bakımından Portekiz Golden Visa’dan yararlanırken uzman bir kuruluştan destek alınması çok önemli. Ekibinde doğuştan çift uyruklu Portekizli ve Türk olması, ayrıca hem Türkiye hem de Portekiz’de yerleşik bulunması nedeniyle EUPorto uzmanlığını sadece Portekiz Golden Visa Programı’na yöneldi. 

Sayılarla Portekiz Golden Visa 

Aralık 2020 itibarıyla Golden Visa başvurusunda bulunan 8 bin 829 kişiden 452’yi Türkiye’den yapıldı. Yani başvuruların yüzde 5’i Türkiye’den oluyor. Aralık 2020 listenin başında yine Çin var. 296 Çin vatandaşı 2020’de Portekiz’de yatırım yaptı. İkinci sırada 126 başvuru ile Brezilya var. 54 T.C vatandaşı ile Türkiye 3. sırada yer almaktadır. Aile üyeleriyle birlikte bakıldığında toplamda 16.050 bin kişiye aile birleşimi vizesi verildi. Portekiz 2012’den bu yana Golden Visa kapsamında 5,1 milyar Euro’luk yatırımı çekmeyi başardı.

Avrupa'da yatırımlık konut projeleri revaçta! 

2021 Portekiz Golden Visa uygulamasındaki değişiklikler!


Geri Dön