28 / 03 / 2024

2015 emlak vergisi hangi dönemlerde ödenir?

2015 emlak vergisi hangi dönemlerde ödenir?

Türkiye sınırlarında bulunan mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi tüm taşınmaz mallar için bağlı olunan belediyeye emlak vergisi ödeniyor. Peki, 2015 emlak vergisi hangi dönemlerde ödenir?



2015 emlak vergisi hangi dönemlerde ödenir?

Türkiye sınırlarında bulunan mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Emlak Vergisini, gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa gayrimenkule malik gibi tasarruf edenler öder.


Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 Sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.


Arazi vergisinin oranı ise binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar da, 5216 Sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. 


Aynı şekilde; Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir. Peki, 2015 emlak vergisi hangi dönemlerde ödenir?


2015 emlak vergisi dönemleri:

1. taksit; Mart, Nisan ve Mayıs ayları.

2. taksit; Kasım ayı.


Tek evim var emlak vergisi ödeyecek miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön