16 / 04 / 2024

Emlak vergisi hangi aylarda ödenir 2015?

Emlak vergisi hangi aylarda ödenir 2015?

Türkiye'deki bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ödeniyor. Emlak vergisi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Peki, emlak vergisi hangi aylarda ödenir 2015? İşte emlak vergisi ayları..



Emlak vergisi hangi aylarda ödenir 2015?

Türkiye'deki bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ödeniyor. Binalar; yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsıyor.  


Araziler; Sınırları yeterli vasıtalarla belirlenmiş, yatay ve düşey sınırları bulunan yeryüzü parçasını ifade ediyor. Arsalar ise; Belediye sınırları içinde Belediyece parsellenmiş arazi arsa sayılıyor.


Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti; 

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,

b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,

c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi,

Takip eden bütçe yılından itibaren başlar.


Emlak vergisi hangi aylarda ödenir?

İlk taksiti: Mart, Nisan ve Mayıs ayları.

İkinci taksiri: Kasım ayı.


Emlak vergisi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


10 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön