19 / 04 / 2024

2014 emlak vergisi hangi aylarda ödenir?

2014 emlak vergisi hangi aylarda ödenir?

Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken emlak vergisi, her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki 2014 emlak vergisi hangi aylarda ödenir? İşte emlak vergisi ödenecek aylar...



2014 emlak vergisi hangi aylarda ödenir?

Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken emlak vergisi, her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki 2014 emlak vergisi hangi aylarda ödenir? Emlak vergisi ödenecek aylar, hangi aylardır?


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, emlak vergisi borcu vergi mükellefleri tarafından ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Bilindiği üzere taşınmaz mal satın alan kimselerin satış işleminin yapıldığı senenin sonuna kadar emlak beyanı vermeleri gerekiyor. Vergi mükellefiyeti ise iktisap tarihini takip eden sene başlıyor. Satışın yapıldığı sene ilgili taşınmazın emlak vergisi borcunu eski malik ödüyor.


Emlak vergisinde sıfır oranlı vergi avantajı da bulunuyor. Kanuna göre, 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip bazı taşınmaz mal sahipleri vergiden muaf tutuluyor.


Muafiyet esaslarına uygun olan kimselerin, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye giderek bildirimde bulunması gerekiyor. Peki kimler sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor?


Emlak vergisi muafiyetlikleri:

Başka bir geliri olmayan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları.


Emlak vergisinden muaf tutulmayan gayrimenkul sahipleri ödemelerini bağlı oldukları belediyeye yapıyor. Mart ayı itibarıyla 1. taksit ödemesi başlayan verginin son ödeme günü ise 31 Mayıs olarak belirtiliyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. 2014 yılında uygulanacak emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:


Emlak vergisi oranları:

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda  Binde 4 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3  


Yıkılan binanın emlak vergisi!


Geri Dön