25 / 04 / 2024

2016'da çevre temizlik vergisi ödeyenler kimler?

2016'da çevre temizlik vergisi ödeyenler kimler?

Çevre temizlik vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2016 yılına ait vergi ödemelerine 1 Mart'ta başlandı. İlk taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona erecek. Peki, 2016'da çevre temizlik vergisi ödeyenler kimler?



2016'da çevre temizlik vergisi ödeyenler kimler?

Çevre temizlik vergisi 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor.


Çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2016 yılına ait vergi ödemelerine 1 Mart'ta başlandı. İlk taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona erecek. Peki, 2016'da çevre temizlik vergisi ödeyenler kimler?


Çevre temizlik vergisi 2016 mükellefleri:

Verginin mükellefi, binaları kullananlar oluyor. Mükellefiyet ise binanın kullanımı ile başlıyor. İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapı sahiplerinin belediyeye giderek beyanname vermeleri gerekiyor.


Buna karşın konutlara ait çevre temizlik vergisi, konutları kullananların su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle su tüketim bedeli ile birlikte tarh ve tahakkuk ettirileceğinden, konutları kullananlar tarafından ilgili belediyelere, büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ise su ve kanalizasyon idarelerine bildirim verilmeyecektir.


Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacı belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinde karşılayan konutlar ile işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların yıl içinde kullanılmaya başlanması halinde, mükellefler; kullanmaya başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde bildirim vereceklerdir. 


Ancak, kullandıkları binalarla ilgili olarak daha önce bildirim veren mükellefler, grup, derece veya mükellefiyetlerinde herhangi bir değişiklik olmadığı sürece bildirimde bulunmayacaklar ve vergi her yılın Ocak ayında kendiliğinden tahakkuk etmiş sayılacaktır.


Ev hanımları çevre temizlik vergisi öder mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön