26 / 04 / 2024

2018'de müstakil ev yapmak ne kadara mal olur?

2018'de müstakil ev yapmak ne kadara mal olur?

Arsaları üzerinde müstakil ev inşa etmek isteyen kimselerin ne kadarlık bir meblağı gözden çıkarmaları gerekiyor? 2018'de müstakil ev yapmak ne kadara mal olur?



Arsa sahipleri, arsaları üzerinde diledikleri gibi müstakil ev inşa etmek isteyebiliyor. Arsa sahipleri geçici müteahhitlik belgesi alarak kendileri inşaat yapabildiği gibi, bir müteahhit ile anlaşma sağlayarak da yapabiliyor.

 

Şehir kargaşasından uzakta bir yaşantı sürmek isteyenlerin hayali olan müstakil ev yapmak kimi zaman şehirde birden fazla katlı ev inşa etmekle eşdeğer olabiliyor. Özellikle, müstakil evin "lüks inşaat" kategorisinde inşa edilmesi halinde rakamlar ortalama inşaata göre daha da yükselebiliyor.

 

Bilindiği üzere inşaat maliyet bedelleri, her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirleniyor. 

 

2018 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, geçtiğimiz Ağustos ayında belli oldu. Peki, bu rakamlara göre bu sene müstakil ev yapmak ne kadara mal olacak?

 

2018'de müstakil ev yapmak ne kadara mal olur?

 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, müstakil ev inşaat maliyet bedelleri, inşaat türüne göre değişkenlik gösteriyor. Normal standartların üstünde konfor sağlayan bir müstakil ev yapılacaksa 200 metrekarelik bir ev için ortalama 303 bin 272 TL maliyet çıkıyor. Basit inşaatta yapılacak 200 metrekarelik müstakil bir ev için ise 50 bin 144 TL yeterli olabiliyor. 

 

Metrekare normal inşaat maliyet bedellerine asansör, kalorifer veya klima tesisat bedelleri dahil edilmiyor. Binada kalorifer, klima ve asansör tesisatı varsa bu bedellere kalorifer veya klima için yüzde 8, asansör için yüzde 6 oranında ilave yapılıyor.

 

Lüks müstakil evin özellikleri neler?

 

2018 de müstakil ev yapmak ne kadara mal olur?

 

Lüks inşaattaki müstakil evde, dış duvarlar mermer, çini, bakır kaplamalı oluyor. Bakır ve kurşun kaplamalı, ısı yalıtımlı çatı örtüsünün uygulandığı lüks inşaatta 2’den fazla odası ısı ve ses yalıtımlı, sert ağaç kaplamalı oluyor. 

 

Birden fazla katlı olan lüks müstakillerdeki merpenler ise tabii taş kaplamalı, işlemeli demir ve sert ağaç korkuluklu ve küpeşteli olarak yapılıyor. Penceler de yine aynı şekilde tabii taş kaplamalı, işlemeli demir ve sert ağaç korkuluklu ve küpeşteli oluyor. 

 

Kapıların masif sert ağaç kasalı ve kanatlı, kapitone kaplamalı, işlemeli metal kasa ve kanatlı, özel cam kanatlı ve özel aksamlı (otomatik kontrol vb.) olarak yapıldığı bu müstakilde mermer ve benzeri tabii, taş kaplamalı, lüks veya özel imal edilmiş küvet,çift lavabo, klozet ve benzeri aksamlı banyo yapılıyor.

 

Basit müstakil evin özellikleri neler?

 

2018 de müstakil ev yapmak ne kadara mal olur?

 

Günümüzde köy sınırları içerisinde kalan alanlarda basit inşaatlar yapılıyor. Basit inşaatta dış duvarlar sıvasız veya çamur sıvalı olarak bırakılmış oluyor. Basit ahşap, saz ve benzeri şekilde çatı örtüsüne sahip basit müstakil evlerdeki merpenler ise basit tahta veya taş basamak, korkuluksuz olarak yapılıyor. Isıtma ise ocak veya soba ile sağlanıyor. 

 


5 soruda 2018 inşaat maliyetleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön