26 / 04 / 2024

Tapu ne kadara mal olur?

Tapu ne kadara mal olur?

Bir taşınmaz malın alım satım işleminin yapılabilmesi için ilgili tapu dairesine gidilerek gerekli işlemlerin yapılması ve belli oranlarda harç ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu ne kadara mal olur?



Tapu ne kadara mal olur?

Bir taşınmaz malın alım satım işleminin yapılabilmesi için ilgili tapu dairesine gidilerek gerekli işlemlerin yapılması ve belli oranlarda harç ödenmesi şart. 


Yapu işlemleri için öncelikle ilgili kişi gerekli belgelerle birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müracaat eder. Başvuru fişi düzenlenir, tapu harçları müdürlükçe tahakkuk edilip, ilgili bankalarca tahsil ettirilir. 


Akitsiz işlemlerde tescil veya terkin istem belgesi, akitli işlemlerde resmi senet tanzim edilir, ilgililere okutulmak veya yetkililerce okunmak suretiyle imzalanır.

 

Düzenlenen belgeler (tapu senedi, ipotek belgesi vb.) tasdik edilerek ilgiliye verilir. 


Yukarıda da görüldüğü üzere tapu devir işleminin tamamlanabilmesi için tapu için bazı masrafların yapılması gerekiyor. Peki tapu ne kadara alınır? Tapu ne kadara mal olur?


Tapu harç bedeli ne kadar?

2014 yılında yapılan düzenlemelere göre harç oranlarında değişiklik olmadı. Tapu satış işlemleri için alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.


Ödenecek tutar ve ödemelerin yapılması gereken bankalar, müdürlük tarafından taraflara mesaj yolu ile bildiriliyor. Tapu harcına ek olarak döner sermaye ücretleri de ödeniyor.


Söz konusu tapu döner sermaye ücretleri kurumdan kuruma farklılık gösteriyor; Buna göre ortalama ödenecek tutar 100 TL ile 200 TL oluyor.


Örnekler

-500 bin TL'lik taşınmazın tapu harcı 10 bin TL,

-400 bin TL'lik taşınmazın tapu harcı 8 bin TL,

-300 bin TL'lik taşınmazın tapu harcı 6 bin TL,

-200 bin TL'lik taşınmazın tapu harcı 4 bin TL,

-100 bin TL'lik taşınmazın tapu harcı 2 bin TL.


Tapu satışı için gerekli evraklar!


Geri Dön