27 / 04 / 2024

2019 Emlak vergisi ödeme ve sorgulama!

2019 Emlak vergisi ödeme ve sorgulama!

Emlak vergisinde 2018 yılı ödeme dönemi 30 Kasım'da sona erdi. Peki, 2019'da emlak vergisi ve ödemesi ne zaman ve nasıl yapılacak?



Gayrimenkulü olan kimselerin otomatik olarak mükellefi olduğu emlak vergisinde 2018 yılı ödeme dönemi 30 Kasım'da sona erdi. Bu sene içinde taşınmazını elden çıkarmayan kimseler 2019 yılında da emlak vergisi mükellefi olacak. Ancak bu sene içinde taşınmazını elden çıkaran kimselerin bu yıl ödediği vergi son vergi olacak ve bundan sonraki vergilerden yeni malik sorumlu olacak. Duruma yeni malik açısından bakacak olursak da, bu sene gayrimenkul satın alan kimselerin emlak vergisi sorumluluğu 2019 yılı itibari ile başlayacak. Ancak yeni malikin sene sonuna kadar emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekecek.

2019 Emlak vergisi sorgulama

2019 yılı emlak değerleri muhtarlıklardan veya belediyelerden öğrenebiliyor. Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyenler de yine bu işlem için belediyeden veya online işlemlerden öğrenebiliyor.

Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, bu sistem ile sorgulama yapılabiliyor. Aynı zamanda ödemeler de internet üzerinden online bir şekilde gerçekleşebiliyor.

Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'nden de sorgulama işlemi yapılabiliyor.

T.C. Kimlik No, Nüfus Cüzdanı Seri No ile Annenizin Kızlık Soyadı gibi bilgilerin girilmesi ve güvenlik kodunun onaylanması gerekiyor. Akabinde açılan ekranda borç sorgulama yapılabiliyor.

2019 Emlak vergisi ödeme

Emlak vergisi ödemeleri online bir şekilde yine e-belediye sistemi üzerinden yapılabileceği gibi, belediyeye giderek emlak hizmetleri / tahsilat vezneleri bölümünden de yapılabiliyor. Vergisi ödenecek taşınmazın bir başka yerde olması halinde ise yine ödemeler tüm belediyelerden yapılabileceği gibi PTT aracılığı ile de yapılabiliyor.

Emlak vergisi, 1 Mart-31 Mayıs 2019 ve 1-30 Kasım 2019 tarihlerinde ödeniyor.

 

20 soruda emlak vergisi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön