25 / 04 / 2024

2019'a göre yüzde 25 arttı!

2019'a göre yüzde 25 arttı!

Gayrimenkul Değerleme ve Lokasyon Analizi Platformu Endeksa tarafından düzenlenen “Dijital Sohbetler” de gayrimenkul sektörüyle ilgili önemli bilgiler açıklandı. 



Gayrimenkul Değerleme ve Lokasyon Analizi Platformu Endeksa tarafından düzenlenen “Dijital Sohbetler” de gayrimenkul sektörüyle ilgili önemli bilgiler açıklandı. 

Yeni Nesil Gayrimenkul Değerleme ve Lokasyon Analizi Platformu Endeksa'nın sektördeki gelişmeleri paylaşmak amacıyla gerçekleştirdiği “Dijital Sohbetler” 5 Aralık Cumartesi günü yapıldı. Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt'ün moderatörlüğünü üstlendiği sohbette, TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan ve Bospohorus Invest Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş, gayrimenkul sektörüyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. 

2019 a göre yüzde 25 arttı!

Gerçekleşen satış değerini de sunuyoruz

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, gayrimenkul satışında gerçek değerin tespitinin süreçlere hız kazandırdığına dikkat çekerek piyasada bir gayrimenkul için pek çok farklı değer telaffuz edildiğini, dolayısıyla belirsizlik durumu olduğunu ve Endeksa’nın bu sorunu çözdüğünü dile getirdi. Öğüt, yeni başladıkları bir hizmeti de müjdeleyerek, şöyle konuştu:

“Kullanıcılarımız artık gerçekleşen satışı değerini Endeksa’ya girebiliyorlar. Bu sayede değer tahmin algoritmamızı daha da geliştiriyor ve kullanıcılarımıza sunuyoruz. Yakın zamanda hizmete aldığımız dükkan ve mağazaların otomatik değer hesabı da bu alanda çok önemli bir katkı sağlıyor.” 

2019 a göre yüzde 25 arttı!

TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan ise, “Gayrimenkul sektörü açısından çok zor ve çetin geçeceğini düşündüğümüz bir yılda, devlet bankalarının yapmış olduğu kredi kampanyaları cumhuriyet rekorunu getirdi. İnanılmaz hareketli günler geçirdik. Kredi satışlarının, rekorlarının kırıldığı zamanlar yaşadık. Son dönemde, kredi oranlarının artmasıyla gayrimenkul sektörü yine bir yavaşlama içerisine girdi. TÜGEM olarak biz her zaman gayrimenkul teknolojisiyle dünya ile aynı anda haberdar olarak senkronize olmamız gerektiğinin mesajını verdik.  2020 yılında bunun ne kadar doğru olduğunu hep birlikte görmüş olduk. Gayrimenkul güven demektir. Güven gayrimenkul sektöründe doğru bilgi ve doğru fiyat ile oluşur. Fiyat doğru değilse ne yaparsanız yapın, istediğiniz kampanyaları, reklamları yapın, o mülkün fiyatı 1 milyonsa bir milyona satılacaktır” açıklamasında bulundu.

 2019 a göre yüzde 25 arttı!

Bospohorus Invest Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş de 2020'de sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek son 2 senedir konut tarafındaki arzın düşmeye başladığını belirtti ve “Konuttaki arzda son iki senedir ciddi bir düşüş gözlemliyoruz. İnşaat ruhsatı alınan metrekare miktarı 238 milyon metrekareden 70 milyon metrekareye düştü. Bu, pandemi ile birlikte Haziran-Temmuz ayında 0,65'lere düşen kredi faiz oranları fiyatların artmasına sebep oldu. Bir önceki seneye göre yüzde 25 fiyatlar arttı. Bir dönemin büyük ilgi gören öğrenci kentleri pandemiyle çok ciddi sıkıntı yaşadı. Yüzde 26 kira azalışları yaşadı. Sahil bölgelerinde yüzde 30'lara varan artışlar yaşandı. 

Ticari tarafta ise ilginç bir resimle baş başayız. AVM'ler açısından perakendeciler belki de en çok zorlandıkları dönemi yaşıyorlar. AVM'lerde yeniden işlevlendirme, yeniden pozisyonlama, yenden kiralama dönemi başladı. Otellerde ise doluluk oranları yüzde 30'lara kadar düştü. Ofis tarafında ise büyük metrekare ofislerden daha küçük, şehrin içinde şehrin merkezi bölgelerinde birbirini destekleyen paylaşımlı daha küçük ofislere yönelim var. E-ticaretin ve lojistik depoların önemli arttı. Yeni gayrimenkul ürünleri konuşmak ve üretmek zorunda olduğumuzu bir kez daha gördük. Öğrenci yurtları, hazır kiracılı mekanlar ve yaşlı bakım evleri gibi yeni kullanımlı gayrimenkuller üzerine daha fazla kafa yormaya başlıyoruz. Çok daha fazla iş yapmamız gerektiği, yaratıcı girişimler üretmemiz gerektiğiyle ilgili mesajlar aldık. Bildik ve ezbere yöntemlerle artık gayrimenkulü yönetmemek ve okumamak gerektiğini hep beraber gördük. Proptech alanına daha fazla odaklanıp daha fazla projeler yapmamız gerektiğini anladık” diye konuştu.

Bu ilçelerde ev fiyatları 2 katına çıktı!

Metrekare fiyatları 2 bin 350 TL oldu!


Geri Dön