19 / 03 / 2024

2020 emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ne zaman?

2020 emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ne zaman?

Türkiye sınırları içinde yer alan bütün gayrimenkuller için 1319 sayılı Kanun gereğince düzenlenen emlak vergisi, her yıl 2 taksit olarak ödeniyor. Peki, emlak vergisi nasıl ödenir? İşte merak edilen detaylar...



Emlak vergisi; arazi, arsa ve binalar için servete dayalı olarak tahsil edilen bir vergi türü. Sözcü'de yer alan habere göre; emlak vergisi, her türlü taşınmaz için ödenen bedel.

Emlak vergisinde taşınmazın özelliklerine göre farklı kriterler belirlenir ve farklı tutarlarda bedel ödenir. Hesaplama kriterlerine ve taşınmazın özelliklerine göre hesaplamalar yapıldıktan sonra bir kişinin ödemek zorunda olduğu emlak vergisi tutarı belirlenir. 

Taşınmazın resmi değerine göre hesaplanan bedel, gayrimenkule göre değişiklik gösterebiliyor. Konut türüne göre evin değeri üzerinden; büyükşehir belediyelerinde binde 2, belediyelerde ise binde 1 şeklinde hesaplanıyor. 

Emlak vergisinde yıllık bedel tek seferde ödenebildiği gibi iki taksit olarak da ödenebiliyor. 

İlk taksit ödemeleri 1 Mart-31 Mayıs,

İkinci taksit ödemeleri 1-30 Kasım tarihlerinde yapılıyor.

Belirlenen dönemlerde ödeme yapılmaması durumunda aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor. 

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

1- Taşınmazın bağlı olduğu belediye

Emlak vergisi ödemeleri, taşınmazın bağlı olduğu belediyenin ödeme noktalarından gerçekleştirilebiliyor. 

2- Taşınmazın bağlı olduğu belediyenin hesabının bulunduğu banka şubeleri

Emlak vergisi ödemesini taşınmazın bağlı bulunduğu belediyenin hesabının olduğu banka şubelerinden yada hesaba havale/eft ile yapılabiliyor. 

3- e-Devlet üzerinden

Emlak vergisi ödemesi online olarak da ödenebiliyor. Emlak vergisi e-Devlet ödemelerini İnternet Vergi Dairesi hizmeti kullanılarak yapılabiliyor. Online sistem üzerinden güncel emlak vergisi borcu sorgulanabilir, ödenmesi gereken miktarı öğrenilebilir ve ödeme doğru bir şekilde gerçekleştirilebilir.

4- PTT üzerinden

Sahip olduğunuz mülk ikamet ettiğiniz yerin dışındaysa ödemeler bulunduğunuz yerdeki PTT veznelerinden de gerçekleştirilebiliyor. Burada sizden vergi mükellef numaranız isteniyor.

5- Bankalar aracılığıyla ödeme

Son dönemde bankaların internet şubelerinden de emlak vergisi ödenebiliyor. Elbette burada seçeceğiniz bankanın ilgili kurumla anlaşmalı olmalı. 

Emlak vergisinden muaf olanlar 2020!


Geri Dön