25 / 04 / 2024

2022 yılında gayrimenkul satanlar dikkat! Peş peşe açıklandı, hemen bakın!

2022 yılında gayrimenkul satanlar dikkat! Peş peşe açıklandı, hemen bakın!

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak 5 sene içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançların, değer artış kazancı kapsamında olduğunu dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı önemli açıklamalar yaptı.



Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak 5 sene içinde elden çıkarılmasından doğan kazançların, değer artış kazancı kapsamında olduğunu kaydeden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, gerçek kişilerin bir tutar karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş sene içinde elden çıkarılması halinde, elde edilen kazanç gelir vergisine tabii olduğunu söyledi. Özelmacıklı açıklamasında "Elden çıkarmadan maksat, satış, bir bedel karşılığında devir, temlik, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasıdır." diyerek, değer artış kazancında 2022 takvim yılı için 25 bin Türk Lirası'nın gelir vergisinden istisna olduğunu söyledi. Ayrıca Özelmacıklı, 2022 yılı değer artış kazancının 31 Mart 2023 tarihine kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilip, Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksitle ödenmesi gerektiğini de söyledi.

2022 yılında gayrimenkul satanlar dikkat! Peş peşe açıklandı, hemen bakın!
 
Nasıl Hesaplanır?

2022 yılında gayrimenkullerin elden çıkarılması karşılığında sağlanan safi tutarı 25 bin lirayı aşan gelirlerin beyan edilmesi gerektiğini dile getiren Mustafa Hakan Özelmacıklı, öncelikle değer artış kazancında vergilendirilecek kazancı hesaplamak gerektiğini söyledi. Açıklamasında elden çıkarma karşılığında alınan para tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeliyle elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ile ödenen vergi ve harçların, düşülmesi suretiyle bulunduğunu söyleyen Özelmacıklı, "Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen Yurt İçi - Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artış oranında artırılarak tespit edilir. Endekslemenin yapılabilmesi için de söz konusu artış oranının yüzde 10 ya da üzerinde olması gerekmektedir” diye konuştu.


Geri Dön