16 / 04 / 2024

2.6 milyarlık ‘indirimli’ konut kredisi!

2.6 milyarlık ‘indirimli’ konut kredisi!

Kamu bankaları konut kredi faiz oranlarını yüzde 0.99’a düşürünce uzun süredir durgun bir dönemden geçen konut pazarını hareketlendirdi.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan haftalık bültene göre, 2 Ağustos’ta 178 milyar 478 milyon olan konut kredisi hacmi, 29 Ağustos’ta 181 milyar 93 milyon oldu. Konut kredilerinde 4 haftalık büyüme 2.6 milyar liraya ulaştı.

2 YILDIR GERİ GİDİYORDU

 2.6 milyarlık ‘indirimli’ konut kredisi!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, 2 yıldır düşmeyen konut kredi kullanımının ağustos ayında düştüğünü söyledi. Elmas, “Vatandaş krediyi ödüyor ama yeni kredi kullanılmıyordu. Ağustos ayında ise beklenen ivme yakalandı. Kamu bankalarının faizi 0.99’a çekmesiyle sektörümüz hareketlendi. 0.99 insanlarımızın bildiği, alışkın olduğu bir oran. Bu fırsatı değerlendirmek isteyenler alıma geçti” açıklamasında bulundu. Ağustos ayında 130-140 bin adetlik konut satışı beklediklerini söyleyen Elmas, şuan 1.20-1.35 seviyesinde olan özel banka kredi oranlarında da azaldığını kaydetti.

BAĞLI PARA ÇÖZÜLÜYOR

 2.6 milyarlık ‘indirimli’ konut kredisi!

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin ise, konut pazarında 1 ay önce başlayan hareketliliğin artış göstererek süreceğini kaydetti. Konut alacak kişiler için faizde psikolojik sınırın yüzde 1 olduğunu ifade eden Yetgin, bunun altına düştüğünde satışların sürdüğünü kaydetti. Konuta talebin devam ettiğini, vatandaşların uygun alım koşullarını beklediğini ifade eden Yetgin, “Faizlerdeki indirim önemli bir adım oldu. Bir diğer önemli konu da mevduat faizlerinin yüksek olması. Vatandaş ev alsam ne kadar kira gelir, banka ne faiz verir karşılaştırması yaptı ve uzak durdu. Şimdi bağlanan paraların çözülme ve yatırıma dönme süreci başladı. Bu süreç yavaş yavaş ivme kazanacak. En önemli nokta da alıcı için avantaj dönemindeyiz. Maliyet artışına karşı fiyatlar artmadı, yeni inşaat ruhsatları da azaldı. Bu nedenle konutta stokların eriyeceğini, 1, 1.5 yıl sonra tezgahta ürün kalmayacağını düşünüyorum” dedi.

2.6 milyarlık ‘indirimli’ konut kredisi!

En sık hesaplanan konut kredileri!

En uygun konut kredisi faizleri ne kadar?


Geri Dön