29 / 03 / 2024

26 sivil toplum kuruluşundan Kanal İstanbul için imza kampanyası!

26 sivil toplum kuruluşundan Kanal İstanbul için imza kampanyası!

26 Haziran tarihinde ilk kazmanın vurulacağı açıklanan, çılgın proje olarak lanse edilen ve kamuoyunda tartışmalara neden olan Kanal İstanbul projesine yapılan itirazlar artıyor. STK'lar tarafından bir imza kampanyası hayata geçirildi.



26 Haziran tarihinde ilk kazmanın vurulacağı açıklanan, çılgın proje olarak lanse edilen ve kamuoyunda tartışmalara neden olan Kanal İstanbul projesine yapılan itirazlar artıyor. 

Sözcü Gazetesi'nden Mustafa Sarıipek'in haberine göre; 26 sivil toplum kuruluşu tarafından (STK), “Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu” kuruldu. STK'lar, “İstanbul halkının karşı çıktığı Kanal İstanbul projesinden derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz” dedi ve imza kampanyasını hayata geçirdi. Kampanya kapsamında kısa zamanda 20 bin rakamında imza toplandı. 25 bin imza sayısını bulmayı planlayan STK'lar, Kanal İstanbul projesine olan itiraz nedenlerini açıkladı. İşte STK'ların itiraz nedenleri:

26 sivil toplum kuruluşundan Kanal İstanbul için imza kampanyası!

– Kanal İstanbul ile 82 milyonun sırtına en az 110 milyar liralık bedel yüklenecek. İnsanlar açlıktan intihar ederken kimin için vatandaşın sırtına bu proje yükleniyor?

– İstanbul susuzluğa mahkum olacak. Kanal, İstanbul için bitki ve hayvan soykırımı demek. Proje, binlerce yıllık kent belleğine ihanet edecek. İstanbul Belediyesi'ne 35 milyar liralık yük gelecek.

DEPREM VURGUSU

– Kanal İstanbul projesiyle 8 milyon nüfus bir adaya hapsolacak. Deprem anında bu nüfusun can güvenliği nasıl sağlanacak?

– Proje hayata geçerse Marmara Denizi ve balıkçılık yok olacak. Uzmanlara göre, derinliği 25 metre olan kanal açıldığında Karadeniz suyu hızla Marmara'ya akacak, zaten can çekişmekte olan Marmara Denizi'nin ölüm fermanı verilmiş olacak.

– Kanal İstanbul projesiyle maneviyat da darbe alacak. Onlarca mezarlık nakledilecek. Halka bu kötülüğün yapılması kabul edilemez.

26 sivil toplum kuruluşundan Kanal İstanbul için imza kampanyası!

Peki hangi STK'lar imza attı. İşte o STK'ların isimleri:

Akhisar Çevre Derneği, Antalya Ekoloji Meclisi, Ataköy Doğa ve Yaşam Derneği, Bakırköy Kent Savunması, Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri, Doğanın Çocukları, Ekoloji Birliği Gençlik Meclisi, Florya ve Atatürk Ormanı Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kemaliye ve Köyleri Çevre Platformu, Kent Enstitüleri, Kuzey Ormanları Savunması, Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Muğla Çevre Platformu, Salda Gölü Koruma Derneği, Turgutlu Çevre Platformu, Validebağ Savunması ve Yenifoça Forum.

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Kanal İstanbul'a ilişkin dikkat çeken açıklama!

Kanal İstanbul, İstanbul kıyılarını risklerden kurtaracak!

Kanal İstanbul, depremin şiddetini etkileyecek mi?


Geri Dön