18 / 04 / 2024

2B arazilerinin TOKİ'ye devri!

2B arazilerinin TOKİ'ye devri!

2B arazilerinin TOKİ' ye devrinde devir bedeli, asgari metrekare birim değerlerinin her yıl için yeniden değerleme oranı kadar artırılması suretiyle tespit edilecek değerler olacağı belirtiliyor...




2B arazilerinin TOKİ'ye devri!


Tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye Bakanlığı’nca uygun görülen taşınmazlar, varsa hak sahipleri ve hakları da belirtmek suretiyle bedeli karşılığında, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na ( TOKİ) devredilebiliyor. Buradaki devir bedeli ise, asgari metrekare birim değerlerinin her yıl için yeniden değerleme oranı kadar artırılması suretiyle tespit edilecek değer olacaktır.

 

Ayrıca 2A alanları ile ilgili olan itirazlar ve açılan davalar, yeni düzenlemeye göre yapılacak işlemleri durdurmuyor. Bu konu ile ilgili davalarda yürütmeyi durdurma ve tedbir kararı verilmiyor. Bu yerlerde hak iddia edenlerin açacakları davalar, davacılar lehine sonuçlandığında bu taşınmazlar genel hükümlere göre kamulaştırılabiliyor.

 

Bu taşınmazlarda sahiplik iddiasında bulunanların itirazları ile rayiç bedellere itirazlar da yapılan işlemi etkilemiyor ve itiraz mahkemeye intikal etmiş ise kesinleşen mahkeme kararına göre işlem yapılabiliyor.

 

İşlemler sonuçlanıncaya kadar ise 2B alanları hakkında Hazine adına kişiler aleyhine açılması gereken davalar açılamayacak, açılmış ve devam eden davalarda ise davalar durdurulacaktır. Durdurulan bu davalar ile evvelce açılan bu davalar sonucunda hazine lehine verilip, kesinleşen ve henüz kısmen veya tamamen infaz edilmeyen kararlar hakkında Kanunda belirtilen tespit ve değerlendirmenin sonucuna göre işlem yapılacak.

 

Orman kadastro komisyonlarınca, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler; kullanım durumları dikkate alınarak, varsa üzerinde ihdas edilen yeni yerlerin kime ait olduğu, kimler tarafından, ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağında gösterilerek, belirtilen askı ilanı hariç, diğer ilanlar olmadan öncelikle kadastrosu yapılarak, Hazine adına tescil edilecek.

 

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 2B alanları Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı 20–25 milyar dolarlık tahmini tutarıyla, önemli bir ekonomik gelir sağlayacağı düşünülüyor ve bu kaynağın önemli bir kısmı orman alanlarının zenginleştirilmesinde ve anayasal güvence altında bulunan orman köylüsünün yoksulluğunun giderilmesinde kullanılacağı belirtiliyor.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön