26 / 04 / 2024

3. Havalimanı D-8’in de gözdesi olacak!

3. Havalimanı D-8’in de gözdesi olacak!

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Gelişen Sekiz Ülke Ekonomik Ortaklık Örgütü’nün (D-8) tekrar canlanmasında büyük yarar olduğunu belirterek, “İnşallah İstanbul’daki yeni havalimanı, D-8’in de göz bebeği olacak” dedi.



Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Gelişen Sekiz Ülke Ekonomik Ortaklık Örgütü’nün (D-8) tekrar canlanmasında büyük yarar olduğunu belirterek, “İnşallah İstanbul’daki yeni havalimanı, D-8’in de göz bebeği olacak” dedi. Kotil, yaptığı açıklamada, Türkiye, Nijerya, İran, Endonezya, Mısır, Bangladeş, Malezya ve Pakistan’ın üyesi olduğu D-8 ülkeleri ile THY arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceklerini söyledi. THY’nin bu yıl 61,7 milyon yolcu taşıyacağına, Türkiye ekonomisinin ise 5-6 kat ileri gittiğine dikkati çeken Kotil, “Şu anda bu projenin (D-8) tekrar canlanmasında büyük yarar var” dedi. Üyelerden Nijerya’nın Afrika’da ana oyuncu olduğunu, Endonezya’nın ise dünyada süper güç olma yolunda ilerlediğini dile getiren Kotil, THY’nin gelişmekte olan tüm ülkeleri Türkiye’ye bağladığını, şirket olarak Ortadoğu ve Orta Asya’da da etkin olduklarını söyledi.


HAVACILIKTA AĞABEYİZ


Kotil, D-8 ülkelerindeki hava yolu şirketleriyle temasta olduklarını anlatarak, “Türkiye havacılıkta ağabey durumunda. Belki D-8’in en büyük ülkesi olmayabiliriz ama benim bildiğim kadarıyla ekonomik olarak da en güçlüsüyüz. Havacılıkta da Türkiye açık ara önde. Onların da en az bizim kadar büyük olmalarını isteriz” değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye’nin sivil havacılıkta atağa kalktığına dikkati çeken Kotil, bu gelişmelerin son noktasının İstanbul’daki yeni havalimanı projesi olduğunu kaydetti.


THY Genel Müdürü Kotil, Almanya’da bu yıl iç ve dış hatta 200 milyon yolcu taşınmasının beklendiğini vurgulayarak, “Almanya’nın 200 milyon olduğu yerde Türkiye’nin 131 milyon yolcusu önemli bir rakam. Bir de Türkiye’nin yolcusu her yıl yüzde 13 artıyor. Almanya’da bir artış olmuyor” ifadesini kullandı.


Kotil, yeni havalimanı projesinin birçok yönüyle çekim merkezi olduğunu ve yabancı yolcuyu Türkiye’ye getireceğini söyledi. Diğer hava yolu şirketlerinin de yeni havalimanına yolcu getireceğini belirten Kotil, “Kendi özel çabası ve hükümetin hava taşımacılığı alanında uyguladığı isabetli politikaların etkisiyle bu hale gelen THY, yeni havalimanı açıldıktan sonra rüzgarı Asya’dan alarak, Türkiye’nin dışından de gelen rüzgarla daha çok kanatlanacak” dedi.


SEL GİBİ YOLCU GELECEK


Yeni havalimanına Asya’dan “sel gibi” yolcu geleceğine dikkati çeken Kotil, “Bu havalimanı Allah’ın izniyle kar topu gibi Türkiye’yi havalandıracak” görüşünü dile getirdi. “Bugüne kadar biz onun için çalıştık. Yarın o bizim için çalışacak” diyen Kotil, şöyle konuştu: “İnşallah İstanbul’daki yeni havalimanı, D-8’in de göz bebeği olacak. Tabii ki bir tane göz bebeği de Jakarta. O da aynen büyüyor. İki göz bebeği, büyük ihtimalle bir arada çok büyük seferler oluşturacak. Bu havalimanı, gelişen D-8 ülkelerine de yarayacak.”



Yeni Akit



Geri Dön