19 / 04 / 2024

3. Havalimanı inşaatının sürdüğü bölgede hayvan ve bitki türleri korumaya alındı!

3. Havalimanı inşaatının sürdüğü bölgede hayvan ve bitki türleri korumaya alındı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 3'üncü havalimanının yapımının çevredeki kuşlar ve nadir bitkilere zarar verdiği yönündeki eleştirileri yanıtladı. Zambak ve kardelen soğanları başka yerlere taşınacak...



Havalimanı inşaatının sürdüğü bölgede hayvan ve bitki türleri korumaya alındı. Zambak ve kardelen soğanları taşınıyor.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 3'üncü havalimanının yapımının çevredeki kuşlar ve nadir bitkilere zarar verdiği yönündeki eleştirileri yanıtladı. Eroğlu, inşaat çalışmalarının devam ettiği alandaki zambak ve kardelen soğanlarının başka yerlere taşındığını, bazı bitkilerin tohumlarının da gen bankasına aktarılacağını belirtti. Bölgedeki çevreci çalışmaları için dokuz akademisyenden oluşan bir heyet kurulduğunu söyleyen Eroğlu, "Buradaki kuşlar iki yıl boyunca akademisyenler tarafından takip edilecek. Herkes rahat olsun, 3'üncü havaalimanıyla ilgili tedbirler en üst seviyede alındı" dedi. Havalimanının yapılacağı arazide bulunan ağaçlarla ilgili de bir kurtarma planı hazırlandığını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Taşınabilir ağaçlar nakledilecek. Kesmek zorunda kaldıklarımızın beş katını çevreye dikeceğiz. Bina veya pist altında kalacak endemik türler de taşınıyor." 


GÖÇ YOLUNA TEDBİR 

Bakan Veysel Eroğlu'nun verdiği bilgilere göre uluslararası derneklerin de gözetiminde havalimanının yapılacağı alan üzerinden geçecek kuşların göç yolları takibe alındı. Eroğlu, "18 Mart-30 Mayıs 2014 arasında ilkbahar göçü izlendi. Aynı çalışma sonbahar göçü için de yapılacak. Bunlar dört bölgede iki yıl sürdürülecek. Her türlü etkiye karşı tedbir alınacak" dedi. 


6 BİN ZAMBAK TÜRÜ YOLA ÇIKTI

Flora türlerinin zarar görmemesi için 3'üncü havalimanı inşaatının bulunduğu bölgede taşınma işlemleri sürüyor. Bugüne kadar 90 bin Galantusi (Kardelen) ve 6 bin Liliaceae (Zambak) türü üniversite, belediye ya da orman arazilerine taşındı. Konsorsiyum tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında yöreye özgü ve tehdit altındaki tohumlar toplanacak.


Zübeyde Yalçın/ Sabah 


Geri Dön