28 / 03 / 2024

3. Havalimanı'nın güzergahı resmen açıklandı!

3. Havalimanı'nın güzergahı resmen açıklandı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul 3. havalimanı projesi genel saha bilgilerine ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, 3. Havalimanı bölgesinde hiçbir tabii gölün bulunmadığı kaydedildi...



Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul 3. havalimanı projesi genel saha bilgilerine ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, 3. Havalimanı bölgesinde hiçbir tabii gölün bulunmadığı kaydedildi.


3. Havalimanı inşaat alanından ilk fotoğraflar için tıklayın!


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul 3. havalimanı projesi genel saha bilgilerine ilişkin yaptığı açıklamada, "3. Havalimanı, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü İstanbul ve Çatalca Orman İşletme Müdürlüklerinin Arnavutköy, Kemerburgaz ve Durusu Orman İşletme Şefliklerinin sınırları dahilinde kalmakta olup, 7 bin 785 hektarlık alana sahiptir. Bu sahanın 6 bin 173 hektarı orman alanıdır. 3. Havalimanı yapılması maksadıyla 6 bin 173 hektarlık ormanlık alanda ön izin verilmiştir. Sahanın büyük kısmı eskiden beri faaliyette olan maden ocaklarının oluşturduğu bozuk çukurlar ve açıklık alanlardır" ifadelerini kullandı.


Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 3. havalimanının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından İstanbul ili Arnavutköy ilçesi Yeniköy, Tayakadın, İmrahor, Bolluca köyleri ile Eyüp ilçesi Akpınar, İhsaniye köylerinin sınırları dahilinde yapılmasının planlandığı hatırlatıldı.


Açıklamada, "3. Havalimanı, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü İstanbul ve Çatalca Orman İşletme Müdürlüklerinin Arnavutköy, Kemerburgaz ve Durusu Orman İşletme Şefliklerinin sınırları dahilinde kalmakta olup, 7 bin 785 hektarlık alana sahiptir. Bu sahanın 6 bin 173 hektarı orman alanıdır. 3. Havalimanı yapılması maksadıyla 6 bin 173 hektarlık ormanlık alanda ön izin verilmiştir. Sahanın büyük kısmı eskiden beri faaliyette olan maden ocaklarının oluşturduğu bozuk çukurlar ve açıklık alanlardır" ifadeleri kullanıldı.


BU BÖLGEDE HİÇBİR TABİİ GÖL BULUNMAMAKTADIR


3. Havalimanı bölgesinde hiçbir tabii gölün bulunmadığı kaydedilen açıklamada, "Bu bölgede hiçbir tabii göl bulunmamaktadır. İzin talep edilen saha içindeki 14 adet gölet, söz konusu sahada uzun zamandır yapılan madencilik faaliyetleri neticesi ortaya çıkan çukurların su ile dolması sonucu meydana gelmiştir. Suni olarak oluşmuş bu göletlerin halk sağlığına zarar vermesi ihtimaline karşı zaten Bakanlığımızca rehabilite edilmesi yönünde planlar yapılmıştı" ifadelerine yer verildi.


Talebe konu alanın orman sayılan alanlarında çeşitli kamu kurumları ve firmalara ait; 220 hektarlık sahada çeşitli altyapı projeleri için izin alanı, 94 hektarlık alanda madencilik izin alanı, 222 hektarlık rehabiliteye hazırlık maksatlı dolgu sahası, 639 hektar özel ağaçlandırma izin alanı ve 1 adet C tipi mesire yeri bulunduğu kaydedildi.


3. Havalimanı projesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığının 22 Mart 2013 tarih ve 49 sayılı ön izin oluru ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına 24 ay süre ile ön izin verildiği, kesin iznin henüz müracaat aşamasında olduğu belirtildi.


89 BİN ADET KARDELEN SOĞANI AÇIK YERLERE TAŞINDI


Sahada endemik türlerin tespiti için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gazi Üniversitesi işbirliğinde çalışma yapıldığı belirtilerek, 89 bin adet kardelen soğanı tespit edildiği, bunların tamamının Atatürk Arberetumu ve orman içi açık yerlere taşınarak kayıt altına alındığı bildirildi.


Ayrıca Lilium ile nectarium tespitlerinin de olduğu, çalışmalar bittiğinde bunların da taşınma işlemlerinin yapılacağı kaydedilen açıklamada şunlara dikkat çekildi:


"Kuş göç yolları ile etkileşimi için durum tespiti ve kuş göçlerinin 2 yıl boyunca izlenerek, gerekli tedbirlerin alınması, alandaki mevcut biyolojik çeşitlilik durum tespiti yapılarak, gerekli görülen türlerin uygun habitatlara taşınması ve madencilik faaliyetleri sonucu oluşan çukurlukların ekosistem özelliklerinin irdelenmesi konuları ÇED raporunda taahhüt altına alınmıştır."


Akşam 




Geri Dön