26 / 04 / 2024

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ne kazandıracak?

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ne kazandıracak?

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin 100 Günlük Eylem Planı arasında yer alan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ne kazandıracak?



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin 400 projeyi içeren 100 günlük eylem planını 3 Ağustos 2018 Cuma günü kamuoyuna açıkladı.

100 Günlük Eylem Planı'nda ulaşım ve inşaat yatırımları büyük yer aldı. Ulaşım yatırımları arasında, uzun zamandır merakla beklenen 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli de yer buldu. Eylem planında, "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin yap-işlet-devret modeliyle inşası için ihaleye çıkılacak." denildi. 

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin etüt proje çalışmaları tamamlandı ve işin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile ihale edilmesi planlanlanıyor. 

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ne kazandıracak?

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ne kazandıracak?

Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'un en kalabalık şehri İstanbul'un trafiğine önemli katkı sağlayacak olan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, dünyanın ilk 3 katlı tüneli olma özelliğini taşıyor. Proje ile boğaz, tek seferde geçilerek binlerce metre tünel yapım maliyetinden ve süresinden tasarruf edilmiş olacak. Ayrıca 15 Temmuz Şehitler Köprüsü aksının ihtiyacı olan metro tüneli ile, FSM Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu karayolu tüneli birleştirilip, tek tünel ile geçilecek. Karayolu ve metro ulaşımını otaklaşa sağlanması bakımından da büyük önem taşıyor. 

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ne kazandıracak?

"3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'ni 6,5 milyon insan kullanacak"

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Mayıs 2018'de mega projeyle ilgili açıklama yaptı. Eski Bakan Arslan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli projesi kapsamında kara ve denizdeki sondajlarla Haliç'teki işlemlerin tamamladığını ve güzergahla ilgili nihai çalışmaların yapıldığını söylemişti. Arsan projeyle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı, "Hedefimiz kısa sürede bununla ilgili çalışmaları bitirip artık ihale aşamasına getirmek ve ihalesini yapmak. Yakın zamanda bunun ihalesini yapmış olacağız. Araç geçişi anlamında günde 120 bin aracın geçmesini öngörüyoruz ve metro sistemi anlamında da günde 1,5 milyon insanın metroyu kullanacağı bir ağ kurmuş olacağız. Daha da önemlisi bu metro ağı İstanbul'daki diğer metro ağlarıyla da entegre olacağı için günde 6,5 milyon insana aktarma yapmak suretiyle hizmet edebilir hale gelecek"

100 Günlük Eylem Planı'ndaki diğer ulaşım projeri:

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ne kazandıracak?

 


100 Günlük Eylem Planı'ndan inşaat sektörüne neler çıktı?
 

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli nereden geçecek?
 

Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com


Geri Dön