28 / 03 / 2024

3.Havalimanı 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak!

3.Havalimanı 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak!

Yapımı tartışmalara neden olan İstanbul’daki 3’üncü havalimanının terminal inşaatına başlandı. 80 bin dönüm arazi üzerine inşa edilecek 3’üncü havalimanı; yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak.



Yapımı tartışmalara neden olan İstanbul’daki 3’üncü havalimanının terminal inşaatına başlandı.


DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Atatürk Havalimanı’nda görev yapan gazetecilerle iftar yemeğinde bir araya geldi. Florya’daki DHMİ Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Yıldırım, 3’üncü havalimanı ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. 

 

Kredi garantilendi 

 

İki hafta önce havalimanının yapılacağı yerde incelemelerde bulunduğu söyleyen Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Firmalardan bir tanesi bize çok güzel bir haber verdi. 500 milyon euro’luk kredi alındı. Sberbank tarafından imzaladık. Üçüncü havalimanını gecikmesi söz konusu olmayacak. İki hafta evvel bir teftiş yaptık, harıl harıl çalışılıyor. Takvime de uygun ilerliyor. 2018 yılının ilk çeyreği biz orada operasyona başlamayı, ilk uçağı indirmeyi ve uçurmayı hedefliyoruz.”‘

 

"Acele kamulaştırma işlemine itiraz edildi"

 

3.Havalimanı inşaatının durdurulduğu iddialarına Yıldırım şu yanıtı verdi “Bir arazide acele kamulaştırma kararı olmuş. Bir de buna bir itiraz olmuş. Neticede Mayıs 2015’de 6’ncı daire nihai olarak acele kamulaştırma kararının iptalini reddetti. Dolayısıyla 3 havalimanı lehine bir durum söz konusu. Haberlerin aksine inşaat durmadı.”

 

80 bin dönüm

 

3’üncü havalimanı; yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. Yap-İşlet- Devret modeliyle ihalesi yapılan havalimanı 80 bin dönüm arazi üzerine inşa edilecek.16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipine uygun müstakil 6 pist bulunacak. Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon euro olması öngörülen havalimanının 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor. 


Vatan 


Geri Dön