26 / 04 / 2024

3.havalimanı Arnavutköy’ün köylerinde arazi fiyatlarını uçurdu!

 3.havalimanı Arnavutköy’ün köylerinde arazi fiyatlarını uçurdu!

3.havalimanının Tayakadın’da yapılacağının açıklanmasının ardından Arnavutköy’ün tüm köylerinde arsa fiyatlarında patlama yaşandı. 1,5 ay önce metrekaresi 25 TL olan araziler bugün 120 bin TL’den satılıyor...




“İstanbul’un taşı toprağı altın” sözü gerçek oluyor. Nüfus artışına ve ulaşım alanında yapılan yatırımlara paralel olarak yeni yaşam merkezleri oluşmaya başladı. Bunlardan bir yenisi de Arnavutköy sınırları içinde yer alan Tayakadın. Bugüne kadar piknik alanı olarak rağbet gören Tayakadın, 3. havalimanı projesiyle tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Havalimanının Arnavutköy’e bağlı Tayakadın’a yapılacağının açıklanması ile civar köylerdeki arazi fiyatlarınında ciddi artış yaşandı.


Metrekaresi 25 TL olan arsa şimdi 120 TL


Dinç Gayrimenkul sahibi Ahmet Dinç, Tayakadın’da havalimanının yapılacağının açıklanmanısın ardından Arnavutköy’e bağlı tüm köylerde konut ve arsa fiyatlarının inanılmayacak derecede arttığını söyledi. Birkaç ay önceye kadar bölgede arsaların metrekaresi 25-40 TL’den satılırken şimdilerde 100 hatta 120 TL’ye bile arsa bulmanın imkansız olduğuna dikkat çeken Dinç, ilk 6 aydı yüzde 150 artış beklediklerini söyledi.  


“Aşırı talep var ama satan yok”


Bölgede şu anda aşırı bir talep patlaması yaşandığını belirten Address 34 Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı sahibi Serkan Sabancı, “Arsalara müthiş bir talep var. İşlemler için tapuda 3 gün bekliyoruz. Aşırı talep var ama satan yok. Arsa sahipleri bir beklenti içine girdi. Bundan dolayı arsalarını satmak yerine ellerinde tutmayı tercih ediyorlar” dedi.


“Metrekare fiyatlar 150 TL’nin üstüne çıkmaz”


Bölgede arsa metrekare fiyatlarının 1,5 ay önceye kadar 30- 40 TL olurken, 3. havalimanının açıklanmasının ardından fiyatların 100 TL’yi bulduğunu söyleyen Sabancı, bu rakamların 150 TL’yi aşmayacağını çünkü bu rakamlarla insanların Arnavutköy merkezden de arsa alabileceğini belirtti.


120 milyon yolcu kapasiteli


İlk etapta 100 milyon yolcu kapasiteli düşünülen havalimanı Başbakan'ın talimatıyla 120 milyona çıkarıldı. Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılacak havaalanının 6 pisti bulunacak.

 

Uzaydan görülecek

3.Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre yapılacak olan havalimanının yapımında 100 bin kişinin çalışacağı öngörülüyor. Dış dokusu Edirne’deki Selimiye Camii’nin İslam-Osmanlı motiflerinden esinlenerek yapılacak olan havalimanının ayır edici şekli ile uzaydan görüleceği söyleniyor.

 

2013’te ihaleye çıkacak

Yap-işlet-devret modeli ile yapımı planlanan havalimanı ihalesine 2013 yılı bitmeden çıkılacak. Arnavutköy sınırları içerisinde bulunan Tayakadın’da yapılması planlanan yeni havaalanının, bu bölgede inşa edilmesinde en büyük etken 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu oldu.

 

Yeni havalimanında neler olacak?

·         Dış dokunun tamamı elektrik kullanımının karşılanacağı, güneş kolektörü görevi yapacağı galvanik dokuyla kaplanacak.

·         Uçuş yolları direkt olarak önerilen kentin üzerinden uçmayı önleyecek şekilde konumlandırılacak.

·         Havalimanına ait jumbo-jetlerin iniş ve kalkışlarına uygun 3,5-4 kilometre uzunluğunda Karadeniz'e paralel olan 4 pist ve Karadeniz'e dik uzanan 2 pist olmak üzere toplam 6 pist bulunacak.

·         Terminal, raylı sistem aracılığı ile Taksim'e bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergâhından geçirilecek. Toplu taşıma aracılığıyla İstanbul'un tüm bölgelerinden ulaşım sağlanacak. Taksim'den havalimanına 15 dakikada ulaşılacak

·         Uluslararası finans ve ticari işlemler için 'özel ekonomik bölge' kurulacak.

·         Rüzgarın hızını asgariye indirecek bir aerodinamik şekilde tasarlanacak.


 Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön