18 / 04 / 2024

40 yıllık emlak sektörü yöneticisindan piyasa itirafı: Aşırı yükselen fiyatlar...

40 yıllık emlak sektörü yöneticisindan piyasa itirafı: Aşırı yükselen fiyatlar...

Konut piyasasında yaşanan fiyat dalgalanmaları, yüksek inşaat maliyetleri, talebin artıp arzın düşmesi sektörü kısır döngünün içine soktu. Emlak sektöründe 40 yılını geçiren Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan ilginç bir itirafta bulundu.



Türkiye genelinde mart ayı sonu itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 127 seviyesinde olurken, konut metrekare satış fiyatı 7 bin 395 TL, ortalama konut fiyatı 998 bin 325 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl oldu.

Kiralık ilanları üzerinden yapılan hesaplamalarsa, kira artış oranlarının İstanbul ve  Ankara  başta olmak üzere yıllık yüzde 100’ün üstüne çıktığına işaret ediyor. Büyükşehirlerdeki kira ortalamaları asgari ücretin çoktan üstüne çıktı.

"FİYATLAR GERİYE GİTMEYECEK"

Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, “Piyasa o kadar istikrarsız ki, altı ay sonra fiyatların ne olacağını kestiremiyoruz. Ama biliyoruz ki bu fiyatlar geriye gitmez” dedi.

Taylan, tüm bu artışa rağmen talepte hiçbir azalma olmadığını belirterek, “Böyle bir şeyi 40 yıllık sektör hayatımda görmedim” dedi.

Taylan fiyat artışlarını, bankalardaki yüksek faiz, inşaat maliyet artışı, büyüyen konut talebine ve konut arzının bu talebi yakalayamamasına bağladı.

Taylan artışlarda yabancıya konut satışının küçük bir payı olduğunu belirtti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön