28 / 03 / 2024

5 soruda DASK!

5 soruda DASK!

DASK, sürekli risk altında bulunan ülkemizdeki yapıları depremin olası zararlarından korumayı amaçlıyor. Dask devlet tarafından da zorunlu tutuluyor. İşte, 5 soruda DASK!



5 soruda DASK!

Deprem kuşağında ve sürekli risk altında bulunan ülkemizdeki yapıları depremin olası zararlarından korumayı amaçlayan DASK, yani Zorunlu Deprem Sigortası,  tüm binalar için gerekli olmasının yanı sıra devlet tarafından yaptırılması şart koşulan bir sigorta türü olarak karşımıza çıkıyor. 


Bu çerçevede DASK poliçesi yaptırmayanlar 27.03.2001 tarihinden itibaren, bu sigorta kapsamında karşılanacak zararlar için doğal afetlerle ilgili mevzuat çerçevesinde hak iddia edemiyor. 


1)Dask Sigortası neleri kapsar?


Dask sigortası, deprem ve depremin neden olduğu maddi zararları teminat altına alır. Bu sebepler arasında depremin neden olduğu yangın, patlama ve yer kayması olabilir. Dask sigortalı binalarda temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, merpenler, merpen boşlukları, koridorlar, çatılar ve bacalarda meydana gelen zararlar da teminat altındadır.


2)Dask primi nasıl hesaplanır?


Binanın yapı tipine göre her yıl belirlenen bir metrekare değeri vardır. Bu değerin evin brüt alanı (metrekare) ile çarpımı sonucu binanın Dask Teminat Bedeli bulunur. Bu bedelin, Hazine Müsteşarlığı’nca deprem bölgesi ve yapı tipine göre belirlenen tarife fiyatı ile çarpılması sonucu bulunan prime  10 TL ilave ederek toplam prim hesaplanır.


3)Hangi binalar DASK kapsamı dışında kalır?


27 Aralık 1999 tarihinden sonra inşa edilmiş ancak ilgili mevzuat gereğince inşaat ruhsatı olmayan binalar. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, köylerde bulunan binalar, fabrikalar ve iş hanları.


4) Zorunlu Deprem Sigorta poliçesi iptal edilir mi?


Bu sorunun cevabı hayır. Dask poliçesi düzenlendikten sonra iptal edilemez. Eğer sigortalı sigorta kapsamındaki binayı veya kendine ait bölümü satsa bile sigorta poliçesinin hükmü devam eder. Ama bildirmekle yükümlü olan bir durum söz konusudur. Sigorta poliçesinin sahibi ve sigortanın varlığını öğrenen yeni hak sahibi, 15 iş günü içerisinde durumu poliçeyi düzenleyen sigorta şirketine bildirmek zorundadır.


5) Hasar ihbarı nereye yapılır?


Depremin gerçekleştiği andan itibaren en geç 15 iş günü içerisinde Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na veya sigorta poliçesini yaptırmış olduğu sigorta şirketine, bölge müdürlüklerine ve acentelerine hasar ihbarı yapabilirler.


Dask poliçesi iptal edilir mi?

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön