25 / 04 / 2024

5 soruda emlak vergisi borcu yapılandırma 2018!

5 soruda emlak vergisi borcu yapılandırma 2018!

Vergi affı ile devlet, vergi borcu olan vatandaşlarla barışıyor. Aftan emlak vergisi borcu olanlar da yararlanabiliyor. Peki, emlak vergisi borcu olanlar borçlarını nasıl yapılandıracak?



Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğinde Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Bu vergiyi konut, işyeri, arsa ve arazi sahipleri ödüyor.

Vergide mükellef, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor. Gayrimenkule paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef olurken, elbirliği mülkiyette ise vergiden müteselsilen sorumlu olunuyor.

Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinde ödemeler Mart, Nisan, Mayıs ayları ile Kasım ayında yapılıyor. Bu senenin ilk taksit ödeme dönemi 31 Mayıs'ta sona ermiş olup, ikinci taksit dönemi ise beş ay sonra 1 Kasım itibari ile başlayacak.

Vergi borcunu zamanında ödemeyenlere aylık yüzde 1.40 oranında vergi zammı uygulanıyor. Ödemenin üst üste hiç yapılmaması halinde ise mükellef yüklü vergi borcu ve cezası ile karşılaşabiliyor. 

Ancak Devlet yüklü vergi borcu olan vatandaşlarla barışıyor. Vergi affı kapsamında vergi borçları yapılandırılıyor. Peki, emlak vergisi borcu olanlar borçlarını nasıl yapılandıracak?

1- Emlak vergisi borcu nasıl yapılandırılıyor?

Emlak vergisi borcu olan vatandaşlar vergi affı kapsamında, borçlarını ilgili kuruma müracaat ederek yapılandırabiliyor.

2- Emlak vergisinde hangi borçlar yapılandırılıyor?

31 Mart tarihinden önce olan emlak vergisi borcu yapılandırılabiliyor.

3- Emlak vergisi borcu yapılandırma için nereye başvuruluyor?

Emlak vergisi borcu yapılandırma için ilçe belediyelerine başvurulabildiği gibi, e-devlet kapısından da başvuru yapılabiliyor.

4- Emlak vergisi yapılandırma başvuruları ne zaman bitiyor?

Emlak vergisi yapılandırma başvuruları 31 Temmuz'da sona eriyor.

5- Yapılandırılan borçlar nasıl ve ne zaman ödenecek? 

Yapılandırılan emlak vergisi borcu peşin ya da taksitli bir şekilde ödenebilecek. Taksitli ödemeler 6, 9, 12 ve 18 aylık vade halinde gerçekleşecek. Ödemeler 2 ayda bir yapılacak. Borcunu yapılandıran vatandaşlar ilk taksitini 1 Ekim'e ödeyecek


Vergi yapılandırma başvuruları bayramda yapılabilecek!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön