23 / 04 / 2024

5 yıl içinde iskan alınmazsa ne olur?

5 yıl içinde iskan alınmazsa ne olur?

Müteahhitten ev alanlar iskan sorunu ile karşılaşabiliyor. Peki, müteahhit iskanı almadan gitmişse ne olur? 5 yıl içinde iskan alınmazsa ne olur?



Bir konutun kat mülkiyeti tapusunun alınabilmesi için öncelikle bulunduğu binanın iskan izninin alınmış olması gerekiyor. İskan belgesi, yapınun ruhsata uygun olarak inşa edildiğini belgeliyor. İskan belgesini alma sorumluluğu da müteahhitte oluyor.

İskan, inşaat çalışmaları tamamlanan binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belgeye deniyor.

5 yıl içinde iskan alınmazsa ne olur?

İskan alınabilmesi için öncelikle yapının ruhsatlı projesine uygun olarak inşa edilmiş olması gerekiyor. Ardından gerekli belgelerin temin edilmesi ile iskan belgesi talebi yapılabiliyor. 

İmar mevzuatı gereğince yapıya iskan ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Peki, müteahhit iskanı almadan gitmişse ne olur? 5 yıl içinde iskan alınmazsa ne olur?


Geri Dön