23 / 04 / 2024

5 yılda 1.5 milyon konut dönüşecek!

5 yılda 1.5 milyon konut dönüşecek!

Bartın'da bir dizi ziyaretlerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 5 yıl içerisinde acil öncelikli 1,5 milyon konutun dönüşümünü sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. 



Bir dizi temaslarda bulunmak için Bartın'a gelen Bakan Kurum, İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, 5  yıl içerisinde acil öncelikli 1,5 milyon konutun dönüşümünü sağlamayı hedeflediklerini belirterek, "Bu anlayışla şehirlerimize gidiyor ve şehirlerimizde de kentsel dönüşüm anlamında, deprem dönüşümü anlamında kararları alıyoruz ve kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz." dedi. Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili soru üzerine depremle mücadeleyi, terörle mücadele kadar önemsediklerinin altını çizdi. 

5 yılda 1.5 milyon konut dönüşecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2012'de kentsel dönüşüm alanında seferberlik başlatıldığını hatırlatan Kurum, şu açıklamalarda bulundu: 

"Şu an fiilen devam eden 272 bin bağımsız bölümden oluşan konutlarımızın inşası gerek  TOKİ  gerekse belediyelerimizin eliyle Bakanlığımızın koordinasyonluğunda yürütülmektedir. Bugüne kadar vatandaşımıza 15,5 milyar lira gerek kira yardımı gerekse kamulaştırma yardımı desteklerimiz oldu. 

Hedefimiz 5 yıl içerisinde ülkemizde acil öncelikli dediğimiz 1,5 milyon konutun dönüşümünü sağlamaktır. Bu anlayışla şehirlerimize gidiyor ve şehirlerimizde de kentsel dönüşüm anlamında, deprem dönüşümü anlamında kararları alıyoruz ve kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Vatandaşımızın bu süreçte mağduriyet yaşamaması adına da Mecliste çok önemli düzenlemelere imza attık. Bu süreçte vatandaşlarımıza Bakanlığımızın faydalandırdığı kredi miktarlarını 125 bin liradan 200 bin liraya çıkardık. KDV oranlarını inşaatlarının 1,5 katını yapmaları kaydıyla yüzde 18'den yüzde 1'e düşürdük. Yine vatandaşımızın kentsel dönüşüm projelerinde mağdur olmamaları adına, çok önemli düzenlemeleri Meclisimizle birlikte hayata geçirdik." 

 5 yılda 1.5 milyon konut dönüşecek!

Bakan Kurum, Emlak Katılım Bankası ile kentsel dönüşüme destek vermek amacıyla Bakanlığın yürüttüğü kentsel dönüşüm projelerinde garantör banka olacağını anımsatarak "Bu çerçevede hem yükleniciyi hem de vatandaşımızı teminat altına alacak bir sistem içerisinde bu projeleri kredilendirecekler ve yapımında garantör olarak vazife üstlenecekler." dedi.

"Artık başka canlarımızı kaybetmek istemiyoruz" 

Riskli olduğunu öngörülen konutların dönüşümünü vatandaşın rızası dahilinde yerinde, hızlı, gönüllü prensipleriyle dönüştürmeyi amaçladıklarını vurgulayan Kurum, bu anlayışla çalıştıklarını belirtti. 

 5 yılda 1.5 milyon konut dönüşecek!

Bakan Kurum, son yüzyılda yaşanan depremlerde 80 bin kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak "Artık başka canlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 70'i deprem bölgelerinde yaşıyor. Verilecek tüm desteği biz Bakanlık olarak vermeye hazırız. Gerek maddi gerekse planlama noktasında her türlü desteği vermeye hazırız. El birliğiyle inşallah bu dönüşümü gerçekleştirerek ülkemizi depreme hazır hale getirecek konutların inşasını yapmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşümde ‘garantili’ model!


Geri Dön