19 / 04 / 2024

8 maddede sitelerde yönetimin denetlenmesi!

8 maddede sitelerde yönetimin denetlenmesi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez ' Sitelerde yönetimin denetlenmesi ' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



1-) Kat irtifaklı veya kat mülkiyetli ana gayrimenkullerde/sitelerde yönetici/yönetim kurulunu atama yetki ve görevine sahip olan kat malikleri/temsilciler  kurulu, atadığı yönetici/yönetim kurulunu denetlemek ve gerek gördüğünde görevine son verip, başka yönetici/yönetim kurulunu hak ve yetkisine de sahiptir, bunun için zaman veya dönem vb. süreleri beklemek zorunda ve durumunda değildir.


2-) Bunun tek istisnası, KMK madde 34-de belirtilen şartlardan dolayı yönetici/yönetim kurulunun mahkemece atanmış olmasıdır ki, burada atamadan sonra altı aylık bir sürenin geçmesi şartı bulunmaktadır.


3-) Yönetim hesaplarının denetlenmesi ile yönetim kurulunun, genel/ temsilciler kuruluna hesap vermesi ayrı şeylerdir. Denetim, hesap vermenin hazırlığı niteliğindedir.


4-) Kat maliklerinin yönetim/yönetim kurulunu denetlemesi hak ve yetkisinde ise hiçbir kısıtlama yoktur. Mahkeme denetici veya denetim kurulu ataması yapamaz. Kat malikleri denetici seçmek zorunda olmadığı gibi, mahkemeden de denetici atanmasını talep edemezler.


5-) Eğer, yönetim planında net olarak denetim kurulundan bahsediyorsa, plandaki sayı ve diğer hükümlere istinaden bir denetim müessesesi oluşturulur ancak her halükarda deneticiler veya denetim kurullarının üyeleri kat maliki olmak durumundadır.


6-) Deneticiler, kat malikleri adına yönetimi denetlerler, yönetim planında belirtilen aralıklarda, planda böyle bir hüküm yoksa her takvim yılının ilk ayı içinde bir rapor sunarak, yönetim hakkında kurulu bilgilendirir.


7-) Denetim müessesesi gerek duyduğunda,  genel / temsilciler kurulunu her zaman olağanüstü toplantıya çağırabilir. Denetim kurulunun böyle bir çağrı yapması, olağanüstü toplantının,” önemli bir işin çıkması durumunda”  şartını yeterince sağlamış sayılır.


8-) Denetim kurulları raporlarını, noter tasdikli sıra numaralı bir deftere de dikte ederek, rapora kıymetli evrak özelliği katarlar ve bu raporları sayesinde kurullar toplantılara yönetim işleri hakkında bilgili olarak girerler.

Deneticiler, yöneticiler gibi maliklerin vekili gibilerdir.


www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



4 maddede sitelerde denetim defteri zorunluluğu!



Geri Dön