26 / 04 / 2024

AA'nın Enerji Terminali Projesi'ne övgü geldi!

AA'nın Enerji Terminali Projesi'ne övgü geldi!

Kuzey Ren - Vestfalya Eyaleti Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gessner, "Anadolu Ajansının Enerji Terminali Projesi, Türkiye'den ihtiyaç duyduğumuz iyi ve deneyimli bilgiye ulaşmamızı kolaylaştıracak" dedi.



Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Michael Gessner, "Anadolu Ajansının (AA) Enerji Terminali Projesi, Türkiye'den ihtiyaç duyduğumuz iyi ve deneyimli bilgiye ulaşmamızı kolaylaştıracak" dedi. 


Gessner, AA'nın medya sponsorluğunda İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda (ICCI 2014) soruları yanıtladı. 


Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri, özellikle Almanya için öneminin büyük olduğunu söyleyen Gessner, "Türk enerji sektörünün son yıllarda kat ettiği mesafenin farkındayım ve çok etkileniyorum" dedi.


Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile müzakerelerde 15. enerji faslını açmasının hem AB hem Türkiye için faydalı olacağına inandığını belirten Gessner, faslın kısa zamanda açılmasını desteklediğini söyledi. 


Almanya ve Türkiye arasında işbirliği olanaklarına dikkati çeken Gessner, Almanya'nın özellikle Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin yenilenebilir enerjide, elektrik santrali kurulumunda tecrübesi olduğunu ifade etti.


Türkiye ile işbirliği içinde çalışan enerji pazarını yaratabilmek için ICCI'ye katıldıklarını belirten Gessner, şöyle konuştu:


"Umarım Türkiye yenilenebilirde bizim yaptığımız hataları yapmaz. Türk enerji sektöründen etkilenmemin nedenlerinden biri de bu. Sizin regülasyon mekanizmanız çok iyi çalışıyor. Yenilenebilir yatırımlarına verdiğiniz lisanslar, sektörün doğru şekilde büyümesini sağlıyor, fiyatlandırmayı da olumlu etkiliyor. Biz bu regülasyonu iyi sağlayamadık."


"Türkiye, Almanya'nın gaz yükünü azaltabilir"


Gessner, Almanya'nın AB ülkeleri içinde en kapsamlı gaz depolama kapasitesine sahip olduğunu ifade ederek, birçok AB ülkesinin gaz konusundaAlmanya'ya güvendiğini kaydetti.


Türkiye üzerinden gelecek gazla hem kaynak çeşitliliğinin sağlanacağını hem de ülkesinin yükünün hafifleyeceğini bildiren Gessner, ülkesinin gelecek 4-5 sene boyunca ekstra doğal gaz santrali kurmayacağını belirtti. Gessner, "Ancak nükleer konusunda net konuşabilirim. Son nükleer santrali de 2022'de kapatacağız" şeklinde konuştu.


Gessner, Anadolu Ajansının yeni projesi "Enerji Terminali" için "Türkiye'den ihtiyaç duyduğumuz iyi ve deneyimli bilgiye ulaşmamızı kolaylaştıracaktır" ifadesini kullandı.


AA


Geri Dön