26 / 04 / 2024

ABD Dışişleri yetkilisine Türk inşaat firmasından rüşvet almaktan 87 ay hapis!

ABD Dışişleri yetkilisine Türk inşaat firmasından rüşvet almaktan 87 ay hapis!

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda ihalelerden sorumlu olan bir yetkiliye, Türk inşaat firmasından rüşvet almaktan 87 ay hapis cezası verildi.



ABD Dışişleri Bakanlığı’nda ihalelerden sorumlu olan bir yetkili, bir Türk inşaat firmasıyla kurduğu ilişkilerle ilgili davada komplo, rüşvet, elektronik dolandırıcılık ve yalan beyanda bulunmayı da kapsayan 13 ayrı suçtan mahkum olmasına karar verildi. Yetkili, 87 ay hapis cezası ve ertesinde de 3 yıl denetimli tahliye cezası aldı.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; 60 yaşında olan Zaldy N. Sabino’nun cezasıyla ilgili duyuru, Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları ile FBI yetkililerince yapıldı. Dava konusu ve kararla hakkında aytıntıların yer aldığı ABD Adalet Bakanlığı yazılı açıklamasında, 4 Ekim 2019’da suçlu bulunan Sabino'ya, ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Liam O’Grady tarafından Cuma günü mahkumiyet cezası verildi. Sabino 87 ay hapsin yanı sıra 25 bin dolar da para cezası ödemesi yapacak.

Davada gösterilen kanıtlara göre, 2012 yılının Kasım ayıyla 2017 yılı başları arasında Sabino ve bir Türk inşaat şirketinin sahibi rüşvet ve satış dolandırıcılığı içerisinde yer aldı. Sabino'ya şirketin Türk sahibinden en az 521 bin 862 dolar 93 cent nakit para verilirken, Türk sahibin iş ortaklarına verilen milyonlarca dolarlık inşaat sözleşmesi ihalelerini idare etti. Sabino’nun kişisel hesaplarına, bankaların incelemesine takılacak sınırın altındaki meblağlarla toplamda yarım milyonun üzerinde para yatırıldığı kaydedildi.

Sabino Türk şirketle kurduğu kanuna aykırı ilişkiyi ve diğer bazı hususları, mal beyanı formları ve geçmiş sorguları sırasında yalan beyanlarda bulunarak gizlemeye çalıştı.

Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan yazılı açıklamada söz konusu Türk şirketin ismi verilmedi.


Geri Dön