28 / 03 / 2024

ABD vatandaşlarının Türkiye'deki konut yatırımlarında yüzde 115'lik artış!

ABD vatandaşlarının Türkiye'deki konut yatırımlarında yüzde 115'lik artış!

Yabancıya satış sadece lüks konutun fiyatını artırıyor, yabancılar her 100 konuttan 50’sini kiraya veriyor. Peki yabancıya konut satışında neler bekleniyor? GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



Yatırımcı iltica politikaları üzerinden değerlendirilmemeli

Yabancı gayrimenkul yatırımcısıyla Türkiye’ye zoraki şartllarla iltica etmiş olan sığınmacıların aynı kefede değerlendiriliyor olmasının da bu alandaki yıkılması gereken önem arz eden önyargılardan biri olduğuna vurgu yapan Akbal, şunları kaydetti:

“Yaşam korkusuyla ve coğrafyasındaki ekonomik baskılarla sığınmacı olarak Türkiye’ye gelen kişilerin ülkemizin sosyolojik, ekonomi ve siyaseti üzerindeki etkilerini ABD’den Çin’e, Körfez’den Avrupa’ya parasını Türkiye’ye getiren nitelikli yatırımcılar üzerinden değerlendirmemiz hatalı olur. Yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışı ile ilgili politikaların iltica politikalarından tamamen bağımsız bir konu olduğunu anlamamız gerekiyor.”

ABD vatandaşlarının Türkiye deki konut yatırımlarında yüzde 115 lik artış!

Doğrudan yatırımda yüzde 60’lık pay gayrimenkulde

Gelişmiş ekonomiler masaya yatırıldığında Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde doğrudan yatırımlarda en büyük pay sahibinin gayrimenkul yatırımları olduğuna vurgu yapan Akbal, “Bu ülkelerde gelen her 100 doğrudan yatırımının 60’ı gayrimenkule gerçekleşiyor. Doğrudan yatırımlar ise ekonomilerin büyümesi açısından en önemli girdilerden biri. Çünkü sıcak para doğrudan ekonomiye girer, istihdama ve yatırıma dönüşür. Geri dönüş süreleri de 7-10 yıldan önce olmaz, hatta çıkışları çoğu zaman görülmemiştir ya da çok düşük kademelerle olur” açıklamasında bulundu. Türkiye’de yüzde 30 ile başlayan bu oranın, 2 yıl önce yüzde 80’lere yükseldiğini bugün ise gelişmiş ekonomilere paralel şekilde yüzde 60-70’ler seviyesinde olduğunu dile getiren Akbal, bunun da sektörün taşıdığı potansiyel ve katma değer için önemli bir veriyi meydana getirdiğini aktardı. 


Geri Dön