24 / 04 / 2024

Adana Sarıçam’da yeni konutların yüzde 70’i satıldı!

Adana Sarıçam’da yeni konutların yüzde 70’i satıldı!

Faizlerin 0,64’e düşürülmesiyle Adana’da da konut satışları artmaya başladı. Merkez ilçe Sarıçam’da bulunan yeni konutların yüzde 70’e yakınının satıldığı açıklandı.



Tüm dünyayı etkisi altına alan  koronavirüsü ekonomide neden olduğu tahribatı azaltma için alınan önlemler kapsamındaki kredi faizlerinin 0.64’e düşürülmesi Adana’da da etkisini gösterdi ve konut satışlarında ciddi sıçrama oldu. Dünya Gazetesi'nden Eray Şen'in haberine göre; konuta olan talebin iki ay önce ile göre yüzde 100, satışların yüzde 30-40 arasında yükseldiğini anlatan sektör temsilcileri, haziran ayının ilk iki haftasında başlayan hareketliliğin devamını beklediklerini kaydetti.

Adana Sarıçam’da yeni konutların yüzde 70’i satıldı!

Adana Emlakçılar Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, faizlerde 0.64’ün açıklandığı 25 Mayıs tarihinden bu yana konut satışlarının iki ay önceye göre yüzde 40 yükseldiğini açıkladı. Bölgenin gelişim alanlarından merkez Sarıçam ilçesinde son yıllarda yapılan yeni konutların yüzde 70’e yakınının son iki haftada satışının gerçekleştiğini anlatan Uçar “Ancak bunlar şu anki gözlemlerimiz. Kesin rakamları söylemek için temmuz ayının ilk haftasını beklemek gerekiyor dedi.

Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkan Yardımcısı, Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve İnşaat Meslek Grubu Başkanı Orhan Avcı ise “Bu tarihi konut kredisi faizi imkanları piyasada çok hızlı bir şekilde hareket getirdi. Kısa vadede yüzde 100 fark yarattı diyebilirim” yorumunu yaptı. Korona ve ondan önce de kur krizi nedeniyle 2018’den beri piyasanın ‘iyi olmadığını’ vurgulayan Avcı “Hem ertelenmiş talepler, hem faizlerin etkisi hem de salgından çıkmanın pozitif ortamı, hepsi çok güzel bir araya geldi” dedi.

Adana Sarıçam’da yeni konutların yüzde 70’i satıldı!

“Fırsatçılık yapıldığı doğru değil”

Kredilerin ‘sıfır’ daireler için kullandırılmasının da doğru bir yaklaşım olduğundan bahseden Avcı, “Yeni yapılan yapılar hem depreme daha dayanıklı, daha sağlıklı, hem de enerji tasarrufu yüksek” ifadesini kullandı. Bu dönemde müteahhitlerin ‘fırsatçı davranarak zam yaptığı’ yönündeki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Avcı, ”2018’den beri müteahhitler konutlara hiç zam yapmıyordu. Son iki yılda sadece TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine bakılsa bile, yüzde 35 civarında fiyatın zamlı olması lazım. Fiyatlar sektördeki hareketlilikten gerideydi. Doların hareketi, korona etkisi ve artan maliyetler düşünülürse, onların bir yansıması var. Normalde fiyatlar bu dönemde yüzde 10 – 20 arası arttı. 2018’den bu yana maliyetleri düşündüğünüz zaman bu maliyet artışlarını bile karşılamıyor” ifadelerini kullandı.

Adana Sarıçam’da yeni konutların yüzde 70’i satıldı!

Üçgül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üçgül de kredi faizlerinin düşmesi ve konut kredilerine getirilen kolaylığın, tasarrufların yönünü değiştirdiğinden bahsetti. Üçgül “Uzun dönemdir konut satılmıyordu. İnsanların parası altın ve dolardaydı. Bunlar iyi kazandırdı. Şimdi faizlerden faydalanmak için altından ve dolardan kazandığı parayla konut alıyorlar. Bir taşla üç kuş vurmuş oluyorlar” şeklinde konuştu. Üçgül, son yıllarda konut satışlarında yaşanan düşük düzey dikkate alındığında, şu anda yaşanan satışların reel anlamda çok yüksek sayılmaması gerektiğinden bahsetti.

2020 Mayıs'ta 50 bin 936 konut satıldı!


Geri Dön