26 / 04 / 2024

Adıyaman kentsel dönüşümden nasibini almadı!

 Adıyaman kentsel dönüşümden nasibini almadı!

Kentsel dönüşüm, bu açıdan Adıyaman gibi kentlerde bir umut olmasına rağmen, kapsamlı proje üretilemiyor, yeterli destek alınamıyor. Oysa Adıyaman’da dönüşmesi gereken çok mahalle, çok yerleşim yeri var.




Adıyaman, çarpık kentleşme nedeniyle kent görünümünü bir türlü kazanamazken, birinci derece deprem kuşağında yer alması da, yerleşim yerlerinin güvenirliğinin sorgulanmasına neden oluyor. Kentsel dönüşüm, bu açıdan Adıyaman gibi kentlerde bir umut olmasına rağmen, kapsamlı proje üretilemiyor, yeterli destek alınamıyor. Oysa Adıyaman’da dönüşmesi gereken çok mahalle, çok yerleşim yeri var.


2014 yılında Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının daha önceki projeleri hızlandırarak, yerel yönetimlerle ortak başlattığı Kentsel Dönüşümden halen Adıyaman nasiplenemedi.


Geçtiğimiz yıllarda Musalla Mahallesinde başlayan kentsel dönüşüm, halen devam ediyor. Ancak, daha kapsamlı verilen destekten Adıyaman nasiplenemedi. Bu konuda ne proje üreten oldu, ne destek isteyen.


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “18 milyon konutun 5.3 milyonunun dönüşüme ihtiyacı var. Bunların 3 milyonu, 2023’e kadar 50 yaş ve üzerine çıkacak. Bu da kentsel dönüşümü hızlandıracak, bundan kaçış yok” demişti. Turan’ın bu konuşmasından sonra, Adıyaman’da en ufak bir proje söz konusu dahi edilmemişti.


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, yerel yönetimlerle başlatılan büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında 283 bin 20 konutluk gecekondu ve dönüşüm çalışmasının projelendirildiğini belirterek, “226 farklı bölgede 103 bin 873 konutluk ihale çalışması yapıldı. İhalesi tamamlanan 205 projede 90 bin 971 konutun yapımına başlandı. 128 bölgede yaklaşık 65 bin konutun inşası tamamlandı” demişti.


Turan, 58, 59, 60 ve 61. hükümetler döneminde başlatılan Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği çerçevesinde ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşümün meyvelerini vermeye başladığını söyledi.


Vatandaşların huzurlu ve mutlu şekilde, geleceğe güvenle bakarak yeni umutlar yeşertmesinin, kendini yaşadığı şehre ait, onun parçası gibi hissetmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan Turan, dönüşüm gerçekleştirilen yerlere bakıldığında bu olumlu değişimin çok açık görülebildiğini belirtti.


Özellikle deprem gibi afet riski bulunan şehirlerde kalitesiz ve ömrünü tamamlayan yapıların yer aldığına işaret eden Turan, şöyle konuştu:


“Önümüzdeki süreçte kentsel dönüşüm kaynaklı konut üretiminde önemli artışlar olacak. Çünkü kentsel alanlarda yaklaşık 18 milyon konut bulunuyor. Yaklaşık 5.3 milyonunun ise dönüşüme ihtiyacı var. Bunların 3 milyonu, 2023’e kadar 50 yaş ve üzerine çıkacak. Bu da ülke çapında kentsel dönüşümü hızlandıracaktır, bundan kaçış yok. İhtiyaçları doğrultusunda ülkemizin imkan ve tecrübeleri de seferber edilerek, 60 yıllık gecekondu sorunu ve kentsel yenilemenin çözülebileceğine inanıyorum.” Demesine rağmen, Adıyaman’da bir girişim olmadı.


“Ülkedeki gecekondu ve kaçak yapılaşma alanları, sadece birey ve grupların kaderi, eksikliği ya da yanlış davranışlarından kaynaklanmadığı gibi çözüm de birey ve gruplara bırakılmayacak kadar önemli” ifadesini kullanan Turan, dönüşüm projelerinin, bakanlık, belediye, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, üniversiteler ve vatandaşların birlikte gerçekleştirebileceği bir süreç olduğunu anlattı.


Kentsel dönüşümün planlama, araştırma, tasarım ve uygulama gibi boyutlarıyla ileri düzeyde profesyonellik ve beceri gerektiğine işaret eden Turan, şehirlerde yaşam kalitesinin artırılması, kültürel ve doğal çevrenin korunmasının, ilerleyen süreçte marka şehirlerin çoğalmasını sağlayacağını dile getirdi.


 


Yöresel mimari, kente bağlılığı artıracak


Kentsel dönüşümün TOKİ’nin de önemli öncelikleri arasında olduğuna dikkati çeken Turan, dönüşüm projelerinin vatandaşların günlük ihtiyaçları, gelişen ekonomik durumları, sosyokültürel yapıları ile kültürel unsurlar dikkate alınarak yapıldığını ifade etti. Turan, “Tarihi bağlarımıza da atıfta bulunarak yöresel mimaride hazırlanan projelerle vatandaşlarımızın kente bağlılığının artırılması amaçlanıyor” dedi.


Yerel yönetimlerin işbirliğiyle başlatılan büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında 334 projede 283 bin 20 konutluk gecekondu ve dönüşüm çalışmasının projelendirildiğini aktaran Turan, “226 farklı bölgede 103 bin 873 konutluk ihale çalışması yapıldı. İhalesi tamamlanan 205 projede 90 bin 971 konutun yapımına başlandı. 128 bölgede yaklaşık 65 bin konutun inşası tamamlandı” bilgisini verdi.


 


Adıyaman, bu dönüşümden nasiplenmeli


30 Mart yerel seçimler öncesinde her adayın Adıyaman’da kentsel dönüşümle ilgili projesi olduğunu söylemesine rağmen, bugüne kadar Adıyaman Belediyesinin çalışmasının olup olmadığı kamuoyuna açıklanmadı. Böyle bir çalışma varsa kapsamı nedir, hayata geçmesi halinde Adıyaman, hangi ölçüde değişip, dönüşecektir ve alternatif projelere ihtiyaç var mı gibi konulara açıklık kazandırılmasını ve Adıyaman’ın bir an önce Kentsel Dönüşümle, kent kimliğine büründürülmesini vatandaşlar dört gözle bekliyor.


Güne Bakış


Geri Dön